Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
18. aprill 2017, 23:11

Kuidas lemmikloom su rasedust mõjutada võib (2)

Esiteks võib kohe öelda, et enamik lemmikuid ei tee rasedale ega tulevasele ilmakodanikule midagi halba. Hästikasvatatud ja puhtad lemmikloomad ei ohusta lapse tervist, kuid on paar asja, mida iga looma puhul meeles pidada, kirjutab veebileht womenshealthcaretopics.com.

Koerad

Koerad ei mõjuta rasedust iseenesest kuidagi, küll aga tuleks ettevaatlik olla neil lapseootel emadel, kellel on kodus suured kallistusemaiad koerad, kes hüppama ja tagajalgele tõusma kipuvad. Paljud koerad muutuvad tegelikult raseda omaniku suhtes kaitsvaks ja eriti hoolitsevaks, kuid ei tee paha koera natuke tulevase pereliikme suhtes harjutada. Näiteks lase koeral mõne teki või riidetüki pealt nuusutada beebidele mõeldud vahendite lõhnu. Võid ka lasta arvutikõlaritest titehääli, et koer harjuks nende helidega ja õpiks nende peale mitte haukuma ega ulguma.

Kassid

Põhimure kassidega on toksoplasmoos, mis võib lootele ohtlik olla ja mis kassi organismi satub, kui kass (või ka inimene!) toorest liha sööb. Inimese organismi võib parasiit jõuda, kui omanik kogemata pärast liivakasti puhastamist sõrmedega suu ümbrust puudutab. Kõige lihtsam on paluda raseduse ajal kellelgi teisel liivakasti puhastada või osta selline, mis vajab puhastust väga harva ja olla puhastamisel hügieeniga eriti pedantne.

Muud loomad

Ebaharilikumate lemmikloomade nagu madude, iguaanide ja kilpkonnade väljaheidetes võib peidus olla salmonelloosibakter. Närilised nagu hamstrid ja rotid võivad kanda viirust, mis on lootele ohtlik ja mis levib nii nende kehaeritiste kui puuris lendleva tolmuga. Kui võimalik, hoia oma närilistest sõbrad raseduse ajal endast eemal ja palu kellelgi teisel nende eest hoolitseda. Puuri puhastades või loomaga tegeledes kasuta näol maski ja pese pärast väga hoolikalt käsi.