RAHAPUUDUS: Abivajajaid on palju, kuid taastusravile nad ei pääse: raha sai otsa!Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
19. aprill 2017, 04:00

TAASTUSRAVI PATSIENDID: teenuste saamine on justkui õnneloos (6)

 

Rehabilitatsiooni ootel on pea tuhat inimest ja järjekord kasvab iga päev, teenust ootab ka 403 puudega last. Kas riik on raha ebaefektiivselt planeerinud oskamatusest või on teadlikult püütud kokku hoida kõige nõrgemate arvelt? 

Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm arvab, et rehabilitatsiooni, erihoolekande ja abivahendite valdkonnas valitseb Eestis äärmiselt kriitiline olukord. "Kuigi põhiseadus ütleb selgelt, et puuetega inimesed on riigi erilise hoole all, siis avalikkuse ette jõudnud probleemid ja tegelik olukord näitavad, et see päriselt nii ei ole. Rehabilitatsioonijärjekorrad ei ole puuetega inimeste ega nende lähedaste jaoks juba ammu üllatus," leiab poliitik.

Kuid olukord, kus raha saab otsa juba aasta esimestel nädalatel ja järjekorrad venivad teadmata kaugusesse, on absoluutselt aktsepteerimatu, sõnab Haukanõmm, kelle arvates on vaja tõsta põhirahastust, mitte sõltuda erakorralistest lisarahastuse süstidest. Nende perede jaoks on äärmiselt oluline saada vajalikke teenuseid ja toetust kohe, mitte kunagi tulevikus. "Kui lapsed jäävad abita, avaldab see mõju kogu nende elule ja hiljem ei saa tehtud viga korvata," ütleb Haukanõmm ja lisab, et kahjuks valitseb samasugune segadus ka erihoolekande teenustega.

Edasi lugemiseks: