Foto: VIDA PRESS
Keha
22. aprill 2017, 08:03

SELGITUS KUI VIIESELE: miks kukuvad osad inimesed juues "mällerisse", aga osad mitte? (4)

"Olen lugenud, et joomisest täielikku mäluauku kukkumine on väga haruldane, aga mul juhtub seda umbes pooltelt kordadest, isegi vaid ühest või kahest napsust," kirjeldab kodanik Myusrnameisgr8fukoff Redditi rubriigis "Selgita, nagu oleksin viieaastane". "Tean inimesi, kes pole kunagi mäluauku kukkunud ja inimesi, kes kukuvad mõnikord, aga ainult tõsiselt karmist joomisest. Mis juhtub inimese ajuga, kui ta ära kukub? Kas on olemas mingeid tõsiseltvõetavad uuringuid selle kohta, miks mõnedega seda juhtub ja teistega mitte? (Ma ei pea siin silmas mäluauke, kus üksikasjad on ähmased ja mälestused udused.)"

Helmles jagab vastuseks ülevaadet enda vastavasisulistest eksperimentidest, mille kohta märgitakse kohe, et tema "pühendumus teadusele on imetlusväärne". Kõlab see nii:

"Kui olin mõne kuu jooksul regulaarselt mäluaukudega hädas olnud, siis eksperimenteerisin sellega natuke. Lugesin, et see on seotud vere alkoholitasemega, mis mingil kindlal hetkel hakkab segama pikaajalist mälu. Otsustasin igal reedel enne pubisse minekut piirata oma kalorite tarbimist ja seal jõin umbes 3 tunni jooksul kuus pinti õlut. Jätsin toidukordi vahele: hommik, lõuna, õhtusöök.

* 3 toidukorda järjest (söödud) – purjus, mitte mäluaugus.

* Hommikusöök ja lõuna – üsna tongis, mitte mäluaugus.

* Hommikusöök – mäluaugud koos mingite pildikestega sellest, kuidas kiirsöögikohas suitsuvorstikese üle vaidlesin.

* Hommikusöök ja lõuna / õhtusöök ja lõuna – mäluaugud, ei midagi.

* Ei ühtki toidukorda – täis. Ilmselgelt olin pissinud kappi ja vaielnud oma peegelpildiga, pärast mida võtsin peegli seinalt maha ja asetasin vanni.

* Kui tõmbasin joomise aja kolmelt tunnilt kahele, siis oli sel võimas mõju, ilma kolme söögikorrata kukkusin mäluauku.

Kordasin katseid erinevates keskkondades ja tumedad sisepubid näisid tulemust mõjutavat, aga mitte piisavalt, et tõsisemaid järeldusi teha."

Stoppage_time lisab ka veidi teaduslikumat selgitust:

"Me teame, et alkohol põhjustab olukorra, kus hipokampuse närvirakud ei suuda üksteisega korralikult suhelda, see takistab pikaajaliste mälestuste moodustamist. Mis tähendab, et järgmisel hommikul sa ei mäleta, mis eelmisel õhtul juhtus."

Selgitaja lisab, et mõned inimesed lihtsalt on alkoholi põhjustatavatele mäluhäiretele teistest vastuvõtlikumad – ja keegi ei tea päris täpselt, miks.