Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
23. aprill 2017, 13:00

Värskesse õhku liikuma! Planeeri oma välitreening! (1)

Ühenda kevadel-suvel meeldiv kasulikuga ehk värske õhu ja looduse nautimine välitreeninguga. Juba 45minutiline liikumine tugevdab immuunsust ja vormib keha. Tervis Pluss soovitab, kuhu kõndima või sörkima minna. Käi jala

Suviste päikeseliste ilmadega tasub igal võimalikul hetkel vahetada kontor värske õhu ning auto kondimootori vastu. Kui tahad jalutamist nautida ja looduses ringi luusida, on samamoodi mõtlevad aktivistid selleks loonud rohkesti põnevaid võimalusi. Loomulikult võid oma kõnnid ja matkamised ise planeerida, kuid snitti saad võtta kas või marsruudi valimiseks.

Leia meelepärane matkarada siit:

Eriti usinatele kõndijatele

Viimastel aastatel on tublisti arendatud matkateid ning seotud senised rajad ja peatuskohad ühtseks teeks. Mullu sai valmis 192 km pikkune lõik Perakülast Aegviiduni, mis koos varasema Aegviidu-Ähijärve lõiguga moodustab nüüd 820 kilomeetri pikkuse RMK Peraküla-Aegviidu-Ähijärve matkatee.

Pikk ja värvikas matkatee läbib üheksat maakonda, mitmeid kaitsealasid ja imelisi maastikke. Näha saab nii ilusaid randu, uhkeid metsi, kauneid viljavälju kui ka muljetavaldavaid märgalasid. Rada on tähistatud valge-rohelise-valge värvi ja viitadega.

* Kavanda äge seiklus: www.loodusegakoos.ee/kuhuminna/matkatee/perakula-aegviidu-ahijarve-matkatee

* Vali mõni retk kodust kaugemal: www.tulekaima.ee/kalender

Kõnni vormi nii keha kui ka meel

Kepikõnd on iga aastaga üha enam populaarsust koguv tervisespordiala, mis arendab vastupidavust ja sobib tõepoolest kõigile. Kui sulle jääb jalutamisest või kiiremas tempos kõndimisest väheks, haara kätte kepid ja pane nii kogu keha aktiivsemalt liikuma.

Kepikõnniks läheb vaja paari käimiskeppe, mugavaid jalanõusid, sportlikku riietust ja soovi liikuda. Kepikõndi võid harrastada nii hea enesetunde ja vormi saavutamiseks kui ka nende hoidmiseks. Võrreldes tavapärase käimisega suurendab kepikõnd organismi hapnikutarbimise võimet umbes 58% ning võimaldab kulutada kuni 46% rohkem energiat.

Kepikõnd ei tekkinud iseenesest, vaid on tempoka igapäevaeluga inimestele spetsiaalselt välja töötatud. Keppidega kõndimine vähendab käimisel tekkivat koormust jalaliigestele, sest osa kehamassist jääb käte kanda. Lisaks alakehale töötavad ka õlavöötme ja nimmepiirkonna lihased.

Kõnniks keppe valides pea silmas, et need oleksid kerged, tugevad, vastupidavad ja kummist otsikuga. Kõnnikepp on sobiva pikkusega siis, kui saad toetada küünarnuki keha lähedale ja hoida kepi käepidemest nii, et kepp toetub maha ja käsivars on maaga paralleelne. Õige pikkusega keppide leidmiseks võid kasutada ka valemit: sinu pikkus x 0,68 (näiteks kui oled 170 cm pikk, siis kepi õige pikkus on 170 x 0,68 = 115,6 cm ehk 115 cm).

Kõndimiseks vali just sulle sobiv koht – mets, park, tänav, maantee, raba jms. Kui soovid liikuda suurema seltskonnaga, vali matk, elamusretk, maraton vm üritus tihedast kepikõnnikalendrist: www.kepikond.ee/?page_id=643

Õige kepivaliku ja kõnnitehnika leiad:

Jooksuhullus nakatab ja innustab

Kui armastad käimisest ja kepikõnnist aktiivsemat liikumist, on sinu värske õhu trennivalikus kindlasti (sörk)jooks. Ühest küljest koormab see keha küll rohkem, aga kui eesmärgiks on arendada vastupidavust, saavutada parem sportlik vorm ja/või kiiremini kaalu alandada, on jooksmine käimisest ja kepikõnnist efektiivsem.

Kui soovid jooksuhuvilisena midagi uut proovida, katseta vahelduseks näiteks pargijooksu – kahekümnest osavõistlusest koosnevat rahvaspordisarja, mille üritused toimuvad aprillist kuni septembrini esmaspäeviti Tallinnas ja selle lähiümbruses. Distants on enamasti lühike (3–5 km), aga pakub vaheldust – iga kord joostakse erinevas pargis. Vaata lisa: www.pargijooksud.ee

Et suurema seltskonnaga sportlikult aega veeta ja oma vormi parandada, võid liituda ka Nike+ Run Clubiga. See jooksuklubi sobib nii algajale, harrastajale kui ka kogenud sportlasele, igaühel võib olla oma eesmärk – olgu selleks siis teadlik treenimine, kiireim kilomeeter, elu esimene maraton või toredas seltskonnas vaba aja veetmine. NRC Estonia trenniplaan jaguneb kahe nädala peale, mille jooksul toimub kuus treeningut. Joostakse linnatänavatel või metsaradadel ja igal nädalal korraldatakse kolme tüüpi treeninguid (speedrun ehk kiirus, endurance ehk vastupidavus, recovery ehk taastumine).

Vaata lisa: marathon100.com/est/uudised/treening.n/treeni-targalt-jookseme-koos-nike-run-club ja NRC Estonia Facebooki lehelt.

Eesti suurimad jooksuüritused leiad:

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2016. aasta juunikuu ajakirjas.