Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
21. aprill 2017, 19:39

Miks on tee ületamine lapse jaoks palju keerulisem? (2)

Me õpetame oma lastele, kuidas liikluses käituda, loeme sõnu peale, kuid ometi on lapsed liikluses sageli hajevil või äärmuslike näidete korral - mängivad liikluses jooksumänge, mis võivad õige kurvalt lõppeda. Iowa ülikoolis USA-s uuriti selle põhjuseid, miks meil täiskasvanutena tee ületamine palju osavamalt välja tuleb.

Täiskasvanu jaoks pole üle tee jalutamine mingi kunst ka siis, kui puudub foor. Jälgid liiklust, arvutad mõttes välja hetke, millal on kõige sobivam hetk kõndima hakata ja pääsed ohutult teisele poole tänavat. Iowa ülikoolis tehtud uurimistöö selgitab, miks lapse jaoks see sugugi nii lihtsalt ei tule.

Uurimise käigus korraldati 3D simulatsioon, mille käigus paluti korduvalt "teed" ületada 6-14-aastastel lastel ja võrdluseks ka täiskasvanutel. Lastel vanuses 6-12 oli tee ületamine märgatavalt raskem kui vanematel vanuserühmadel, 6-aastased oleksid õnnetusse sattunud lausa 8 protsendil tee ületamise kordadest. 14-aastased ja vanemad ei jäänud kujuteldava auto alla kordagi.

Uuringus on kirjas kaks peamist põhjust, miks noored lapsed liikluses halvemini hakkama saavad. Esiteks nende oskus aega hinnata - kui kaua on eelmise ja järgmise auto vahel aega teed ületada, kui kiiresti järgmine auto võib sõita ja millal ta teeületuskohani jõuab.

Teine oskus, mis väiksematel lastel veel piisavalt arenenud pole, on seotud ühe liigutusega: esimese sammuga. Kui kiiresti astub laps teele, kui eelmine auto on just mööda sõitnud? Selgub, et seegi arvutus on laste jaoks keerulisem, mis tähendas, et neil jäi enne järgmise auto kohalejõudmist vähem aega teed ületada.

Mida saaksid vanemad ära teha? Mõista seda, et su lapsel võib olla tunduvalt raskem hinnata aega, mis kahe auto vahele jääb ja õpeta teda pigem ületama teed pikemate vahede korral, kui sa ise seda teeksid. Samuti on tõsi, et lapse loomupärane kannatamatus võib teinekord mõistuse häälest valjem olla. Selgita talle kannatlikkuse tähtsust liikluses ning muidugi näita teed ületades alati ise eeskuju, ka siis, kui enda laps parasjagu käekõrval pole. Autojuhina pea meeles, et sina võid küll teada täpset hetke, mil sa ülekäigukohani jõuad, kuid tee ääres seisev laps seda arvutada ei oska.