Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. aprill 2017, 11:00

Miks kõht valutama kipub?

Kõhuvalu paneb sageli mõtlema, et oleme söönud midagi sobimatut. Kuid kõik kõhumured ei ole seotud seedeelunditega – kõhuvalu võib viidata ka mõnele tõsisemale tõvele.

Seejuures peaks enim tähelepanu pöörama kõhuvalule, mis justkui liiguks kõhupiirkonnas ringi – sellisel puhul oleks mõistlik arstiga igal juhul nõu pidada. Portaal Healthmeup toob aga välja mõned tõsisemad põhjused, mis kõhu valutama panevad.

Pimesoolepõletikku esineb väga paljudel inimestel. Pimesoolest põhjustatud valu on terav ja muutub justkui järjest tugevamaks. Reeglina algab see ülevalt poolt ja liigub paremale. Kui tunned midagi sellist, mine arstile – pimesoolepõletiku korral tuleb pimesool reeglina välja opereerida. Muidu võib see lõhkeda ja tekitada eluohtlikke seisundeid.

Sapikivid võivad põhjustada kõhu ülaosas teravat valu, valu võib kiirguda külge ja selga. Reeglina muutub esialgu tasane valu tugevaks, see tekib sageli pärast suuremat söömaaega. Sapikivid nõuavad samuti arstlikku sekkumist.

Pankreas valutab, kui see on põletikuline ja ei funktsioneeri enam korralikult. Kui pankreas valutab, liigub terav valu kõhust edasi selga, esineda võib isutust, oksendamist ja iiveldust. Enim on sellest ohustatud diabeetikud ja alkohoolikud.

Laktoositalumatus tekitab kõhuvalu koos puhitusega. Seda võib kahtlustada, kui see tekib minuteid pärast piima joomist, juustu või võiga võisaia söömist. Selle ennetamiseks väldi piimatooteid.

Maohaavandid tekitavad valu kõhu keskosas enamasti öösel magamise ajal. Selle vastu saab ravimitega, kuigi mõnikord on tarvilik operatsioon.

Vähk. Kõhupiirkonnas on vähki keeruline diagnoosida, sest sageli jätavad selle sümptomid mingi muu haiguse mulje. Vähi korral võib kõhuvalu esineda erinevates piirkondades, valu võib tekkida järsku ja niisama järsku ise ka kaduda. Kui sa aga käid lisaks kõhuvalule sageli pissil, pea kindlasti nõu arstiga.