Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
28. aprill 2017, 14:25

Kuidas kevadel oma silmi hoida? (1)

Intensiivsem päikesevalgus ning suurenenud õie- ja tänavatolmu osakaal õhus on kevadeti meie silmade suurimad vaenlased.

KSA silmakeskus pani kirja soovitused, millest kinni pidades võid muretult saabuvat kevadet nautida.

Kaitse oma silmi liigse päikese eest

Päikesevalgus, sisaldades inimesele vajalikku D-vitamiini, annab meile rohkelt energiat ja on nauditav igal aastaajal. Silmad on eredale päikesevalgusele tundlikumad just kevadel. Päikest nautides pea kindlasti meeles kahte olulist nõuannet.

1. Ära  vaata otse eredasse päiksesse, kuna see võib soodustada erinevate silmakahjustuste teket. Ettevaatlik peab olema ka tõusvat või loojuvat päikest vaadates.

2. Kanna väljas viibides kvaliteetseid UVA- ja UVB-kaitsefaktoriga päikeseprille. Võimalusel eelista polariseeritud läätsedega päikeseprille.
Laste nägemine vajab eriti suurt tähelepanu

Lisaks täiskasvanutele peavad päikeseprille kandma ka lapsed, sest nende silmaläätsed on UV-kiirgusele vastuvõtlikumad kui täiskasvanute omad. Kevade saabudes veedavad lapsed rohkem aega väljas ereda päikesevalguse käes ja peaksid seega kandma kas päikeseprille või mütsi, mis kaitsevad silmi intensiivse päikesekiirguse eest.

Pese silmi leige veega

Tärkav loodus toob kaasa tavapärasest suurema allergialaine, mis võib mõjutada ka silmade seisundit. Lisaks lendlevale õietolmule haaravad silmade limaskestad kergesti ka õhus tiirlevaid tolmuosakesi. Kui midagi läheb silma, ära hakka esimese asjana silmi hõõruma, vaid loputa neid leige veega.

Allergiatega võitlemisel tasub pöörduda apteekri või silmaarsti poole, kes oskab soovitada leevendust pakkuvaid allergiarohte või niisutavaid silmatilkasid.
Käi regulaarselt silmakontrollis

Enne saabuvat suve ja pärast pikka talve on kevad just õige aeg oma nägemise hindamiseks. Silmade tervise eest hoolitsemine peaks olema sama loomulik tegevus nagu vererõhu mõõtmine või hambaarsti juures käimine. Regulaarne külaskäik silmaarsti või optometristi juurde aitab varakult avastada võimalikke muutusi nägemises.

Kui tahad suvel aktiivset ja tegusat eluviisi nautida, hakka juba kevadel oma silmade heaolule mõtlema. Ära alahinda silmade korrashoiu tähtsust tervisliku eluviisi osana. Silmad on meie hinge peegel ning seega paita oma hinge ja hoia silmade tervisel "silma peal".