Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. mai 2017, 16:00

Viis märki, et su hormoonid on tasakaalust väljas

Naistel möllavad hormoonid igakuiselt, mõjutades nii nende tuju kui nahka. Kuid hormoone võivad mõjutada ka stress ja ärevus. Kuidas aru saada, kas tasakaalust väljas hormoonide pärast vaja minna arsti juurde?

Sa oled väsinud. Põhjuseid võib olla palju, kuid kui tunned väsimust pärast eksameid või pikki õhtuid tööl, tuleks lihtsalt puhata, soovitab Health. Kui tunned aga pidevat väsimust, märkad kaalutõusu või muutust isus, võib see olla märk probleemist kilpnäärmega. Väsimust tuleb ette, ent kui oled enda arvates piisavalt puhanud ja korralikult toitunud, kuid ikka unine, tasub rääkida perearstiga.

Sul tekivad vistrikud. Üksikud vistrikud näol võivad tekkida alkoholist, toidust või magamata perioodi järel, kuid kui täiskasvanueas tekib akne, võib see viidata sellele, et testosterooni tase organismis on liiga kõrge.

Karvad hakkavad kasvama. Kui lõual, kätel või rinnal vohavad ühtäkki tumedad karvad, võib see samuti viidata testosterooni kõrgele tasemele. Räägi probleemist kindlasti perearstile, kes saab kirjutada vastavad rohud.

Menstruatsioon on ebakorrapärane. Ebakorrapärane tsükkel võib tuleneda stressist, häiretest kilpnäärme töös, polütsüstilise munasarja sündroomist või madalast östrogeeni tasemest. Juhul kui põhjus peitub munasarjades, hoitakse seda enamasti kontrolli all spetsiaalse dieedi, füüsilise aktiivsuse ja beebipillidega.

Sa higistad öösiti. Juhul kui magamistoas pole just liiga soe, võib öine higistamine viidata östrogeenide madalale tasemele või ka ebakorrapärasele ovulatsioonile (perimenopaus). Perimenopaus võib tekkida juba kümme aastat enne menopausi. Kindlasti tasub kummalisest öisest higistamisest rääkida nii perearstile kui ka naistearstile.