Hea uudis: vahel on nutmine kasulik.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
10. mai 2017, 21:39

9 NUTMISE kasulikku külge (2)

Kõik nutavad vahetevahel: kes sõbra najal, kes salaja patja. Vahel nutame rõõmust. Meie esimene tegevus inimlastena on pärast sündi suu avada ja enda olemasolu maailmale kuulutada just nutukisaga. Nutmine on inimlik, ent ka kasulik, leidis meditsiinileht Healthline.com.

1. Silmade puhastus

Pisaratega väljuvad silmast mustus ja tolm, samuti aitab pisaratega niisutamine silma põletike eest kaitsta.

2. Rahustav

Nutmine on üks efektiivsemaid rahusteid. Nutmise käigus aktiveerub parasümpaatiline närvisüsteem, mis reguleerib organismi taastumist ja puhkust. Sellepärast tunned ennast tühjaksnutmise järel sageli rahuliku ja väsinuna.

3. Valu väheneb

Nutmine vallandab endorfiinid, mis omakorda vähendavad valu - nii emotsionaalset kui füüsilist. Sageli tunneme vähem valu kui pärast haigetsaamist kõva häälega kisendades nutame.

4. Tuju paraneb

Nutmine, eriti selle kergem vorm, tihkumine, võib olemise paremaks muuta, sest hingame selle käigus kiirelt sisse õhku, mis keha maha jahutab.

5. Tekitab kaastunnet

Üldiselt tahavad inimesed nutjat ikka lohutada. Teiste lähedus ja hoolivus tuletab aga nutjale meelde, et ta pole oma murega üksi.

6. Lein

Nutmine on oluline osa leinaprotsessist, mis võib aja jooksul aidata sul leppida lähedase kaotusega.

7. Emotsionaalne tasakaal

Nutmine toimub tugeva emotsiooni ajel - rõõm, kurbus või stress. Pisarate valamine aitab sul äärmuslikku emotsiooni maandada.

8. Lapse sünd

Nagu öeldud, esimene asi, mida inimene elus teeb, on nutmine. See pole mitte kurbuse väljendamine, vaid esimene katse iseseisvalt hingata.

9. Lapse uni

Mõneminutiline nutuhoog enne uneaega ei ole veel märk millestki hirmsast - beebi võib selle järel hoopis magusamalt uinuda.