Tartu Ülikooli kliinikumi onkoloogiaosakonnas avati vähihaigetele lastele mõeldud Mesikäpa mängutuba. Foto: Reigo Teervalt
Lapsed
15. mai 2017, 18:11

Tartus saavad vähihaiged lapsed tänasest lustida päikeselises mängutoas (7)

“Kui varasemalt pidid meil ravil viibivad lapsed leppima külaliste vastuvõturuumis asuva kitsa mängunurgaga, siis nüüdsest saavad väikesed patsiendid aega veeta spetsiaalses toas, mis on senisest mängunurgast mitmeid kordi suurem," rõõmustas Tartu Ülikooli kliinikumi hematoloog Ain Kaare täna Tartu Ülikooli kliinikumi onkoloogiaosakonnas vähihaigetele lastele mõeldud mängutoa avamisel.

Mängutuba valmis tänu Kalevi kommivabriku ja Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu (EVLVL) läbiviidud heategevuskampaaniale “Ole kah käpp!”.  Mesikäpa heategevuskampaania käigus koguti kõigi magusasõprade abil vähihaigete laste toetuseks 25 511 eurot ning seda otsustas EVLVL kasutada lastele mängu- ja füsioteraapiatoa rajamiseks Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Tallinna Lastehaigla onko-hematoloogiaosakonda.

“Mängutuba on lastele sama oluline ja tähtis osa ravist kui ravimid ise. Seepärast tundus ainuõige otsus rajada haiglatesse mänguruumid, millest lapsed puudust tundsid. Mesikäpa heategevuskampaaniaga soovisime, et lapsed saaksid end haiglas ravil olles veidi rõõmsamalt tunda, " põhjendas Märt Avandi EVLVL esindajana seda otsust.

Ta meenutas, et esimest korda istuti mängutoa rajamise mõttega maha kaks aastat tagasi ning esialgselt pidi mängutuba Tartus valmima poolteist aastat tagasi. Et aga ruumis asus varasemalt vereloome ja tüvirakkude töötlemise labor, võttis kõrgtehnoloogilise ruumi ümberehitamine päikeseliseks mängutoaks veidi kauem aega. Esialgu oligi plaanis mängutuba rajada vaid Tartusse, kuid kuna kogu kampaanias kogutud raha ära ei kulunud, saavad oma mängutoa ka Tallinna lastehaigla vähihaiged lapsed. 

  Mesikäpa mängutuba valmis heategevuskampaania “Ole kah käpp” raames, mille käigus annetas kommivabrik Kalev 2015. aasta sügisel igalt ostetud Mesikäpa kaubamärki kandvalt tootelt 2 senti Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidule. Mängutoa sisekujunduse tegid heategevuslikus korras agentuur Kontuur Leo Burnett ja sisearhitekt Tarmo Piirmets (Pink OÜ).