Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. mai 2017, 20:49

Mis on väsinud silmade põhjustajaks? (1)

Õnneks pole väsinud, n-ö sissevajunud silmad märk millestki üliohtlikust, kirjutab Healthline.com. Sageli tuleneb silmade sissevajunud välimus lihtsalt vananemisest, kuid on hea teada, mis seda veel võib põhjustada ning milliste lihtsate vahenditega väsinud välimusega silmade eest hoolitseda.

Kui sulle tundub, et su silmad oleksid justkui sügavamale vajunud, nahk alumise silmalau all on tumedamaks läinud või ümbritsevad tumedad sõõrid silmi täielikult ja sa näed kogu aeg välja, nagu oleksid kohutavalt väsinud, siis esimese asjana võiksid veenduda, kas tarbid piisavalt vedelikke. Kui tunned sageli ka suus kuivust ja tugevat janu, siis on sul vedelikupuudus. Kui su lapse silmad on aukus ja ta oksendab sageli või tal on kõht lahti, mine temaga kohe arsti juurde, sest need sümptomid võivad tähendada juba väga tõsist vedelikupuudust.

Enamasti on väsinud silmade põhjustajateks siiski vanus ja geneetiline soodumus. Samuti kui oled hiljuti kaalus palju alla võtnud, paistavad ka silmad sinu kõhnenenud näos välja sissevajunutena.

Millele veel mõelda, on uni. Kas magad piisavalt? Vähene uni mõjutab ka sinu välimust. Võib-olla oled märganud, et tumedad sõõrid tekivad suvisel ajal - palju päikest tähendab melaniini tootmist, mis põhjustab naha tumenemist. Ka mõned allergiad võivad tumedaid laike põhjustada. Nohu või põskkoopapõletiku korral võib nägu silmade ümbert aga paistes olla, jättes silmades "sissevajunud" mulje. Silmaümbruse välimusele ei mõju kindlasti hästi ka suitsetamine.

Et väsinud välimusega silmi turgutada, proovi järgmiseid nippe:

Maga korralikult ja puhka välja.

Kasuta niisutavat kreemi, mis sobib sinu nahatüübile ning kasuta päikese käes päikesekreemi. Proovi mandliõli, millega silmade ümbrust õrnalt masseerida.

Aseta silmalaugudele niisked ja soojad (kuid mitte tulised) teekotid või külmad kurgiviilud.

Joo piisavalt vett.

Jäta maha suitsetamine.

Kui kannad meiki, siis enne selle näole kandmist kasuta kindlasti mõnda nahka niisutavat vahendit.