Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
17. mai 2017, 11:40

Viis üllatavat põhjust, miks sul asjad meeles ei püsi

Paljude inimeste jaoks on pidev unustamine hirmutav, kuid sellest ei maksa meelt heita - unustamine on omane igas eas inimestele ning selle põhjused võuvad olla üllatavad.

Kui unustamine segab su igapäevaelu, tasub mäluhäiretest arstiga rääkida, sest põhjuseni jõudes on suurem tõenäosus seda ravida.

Everyday Health toob välja viis üllatavat põhjust, miks sul asjad meeles ei püsi.

Uneapnoe tekitab öö jooksul pidevalt hingamiskatkestusi, mis uuringute andmeil võivad tekitada mälukaotust. Uneapnoed võid endal kahtlustada, kui sa öösiti norskad, hommikuti ärkad peavaluga ning tunned end kogu päeva väsinuna.

Peidetud insult. Ilmsed muutused mõtlemises ja liikumises võivad olla põhjustatud peidetud insuldist, mis põhjustab muutuseid aju funktsioonides, kuna jätab aju hapniku ja oluliste toitaineteta. Ajakirjas Stroke avaldatud uuringus on täheldatud, et pidev asjade unustamine võib olla insuldi varajaseks hoiatavaks märgiks.

Ravimid. Pidev unustamine võib olla märk sellest, et oma ravi tuleb korrigeerida. Mälu võivad mõjutada näiteks unerohi, allergiaravimid, ärevuse vastased ravimid, antidepressandid, valuvaigistid, kolesterooli alandavad ravimid ning diabeedi ravimid.

Toitainete puudus. Kui su organismis pole piisavalt B12 vitamiini, mis on aju funktsioneerimiseks oluline, võib see su ajus tekitada segadust ja isegi dementsust. Sa peaksid igapäevaselt saama looduslikest allikatest umbes 2,4 mikrogrammi B12, parimad paigad selle ammutamiseks on piimatooted, liha ja kala või B12 rikastatud teraviljatooted.

Stress, ärevus ja depressioon. Tõsine stress või ärevus võivad põhjustada probleeme ka tähelepanu ja mäluga. See on levinud inimeste seas, kes hommikust õhtuni rügavad tööd teha nii tööl kui kodus. Stressi leevendamine on tavaliselt parim ravim, mis mälu parandab. Tasub ka meeles pidada, et ravimata krooniline stress võib põhjustada depressiooni, mis omakorda võib mõjutada aju funktsioone. Siis on abi juba vaid ravimitest ja psühhoteraapiast.