Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
16. mai 2017, 22:05

Raske magama jääda? Siin on 8 nõuannet, mis võivad aidata (5)

Uinumine on sageli raske - päevasündmused, stressi tekitavad mõtted ja mure homse pärast keerlevad peas. Käes on juba hiline öötund, aga magamajäämine ei õnnestu mitte kuidagi. CNN-i tervisekülg pani kokku nimekirja vahenditest, mis võivad unetu öö eel abiks olla. Viimane punkt on küll ehk pisut... vanaaegne.

1. Hakka peas kokku panema nimekirju. Need peaksid olema pigem fantaasiamaailmast, mitte murettekitavad ja hirmutavad nimekirjad asjadest, mida päriselt tegema peaksid. Millised bändid kutsuksid esinema, kui korraldaksid festivali? Milliseid riike sa kindlasti külastada ei soovi? Ja nõnda edasi.

2. Ürita hoopiski ärkvel püsida. Vahel aitab vastupidine loogika. Mida rohkem keskendud sellele, et pead magama jääma, seda raskem on sul uinuda. Äkki aitab siis see, kui mõtled vastupidi?

3. Ära ava arvutit ega muid masinaid, millel on eredalt helendavad ekraanid, valgusta tuba võimalikult hämaralt.

4. Pane kirja, mis sulle muret valmistab. Vahel aitab murede välja kirjutamine. Kõige lõppu kirjuta: "Sellega tegelen homme."

5. Hinga sügavalt sisse ja välja ning keskendu hingamise rütmile. Hoia hingamise ühtlast, rahulikku tempot.

6. Punnitamisega uni ei tule. Närvi minemine ja enda ärritamine võib unetuse tsüklit hoopiski hoogustada ja unerütm võib segamini minna pikemakski ajaks kui vaid üheks ööks.

7. Mõtle sellele, kuidas öist unetust päevasel ajal ära hoida. Meditatsioon, päikesevalguse käes viibimine, õigetel aegadel söömine ja muud meetodid, kuidas ärkveloleku ajal õhtust und toetada.

8. Kui miski ei õnnestu, siis võid abi leida sajanditetagustest nõuannetest. 16. sajandil soovitati unetuse abiks näiteks kaane, tapetud lamba kopse (neid peab kummalgi pool pead kõrvade vastas hoidma) ja salatilehtede söömist koos peekri veiniga. Head und!