Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
17. mai 2017, 08:36

Kuidas lapse hambaid õigesti hooldada?

Lapse tervete hammaste nimel saab palju ära teha lapsevanem, olles lapsele heaks eeskujuks ning kujundades tema tervisekäitumist pisikesest peale. Kõige olulisemat rolli mängib siinjuures lapsevanema teadlikkus lapse suutervise eest hoolitsemisest.

Selleks, et vanem oskaks oma lapsi õigete suuhügieeniharjumuste juurde suunata, peab ta neid ka ise järgima. Lapse piimahammaste alged tekivad juba raseduse teisel-kolmandal kuul ning lapseootel ema organism mõjutab ka lapse tekkivaid hambaid. Seega võib hammaste tervist kahjustada näiteks see, kui ema toitub ebaregulaarselt ja ühekülgselt.

Vastsündinul ei ole suus hambaauke tekitavaid baktereid, kuid paraku levivad need talle kergesti emalt või isalt. Lapse suutervise huvides ei tohiks panna lutti või lapse lusikat enne imikule andmist endale suhu, et vältida hambaauke tekitavate bakterite ülekandumist lapsele.

Muuda hambapesu lapsele lõbusaks

Imiku suu hooldamisega võiks alustada juba enne tema hammaste lõikumist. Puhastada võiks lapse keelt, igemeid ja limaskestasid kergete ringjate liigutustega. Selleks on olemas pehmed näpuharjad, kuid hästi sobib ka ümber vanema sõrme keeratud puhas marlilapp. Oluline on, et laps oleks heatujuline ja tegevust naudiks.

Hammaste tervena hoidmiseks tasub järgida nelja lihtsat kuldreeglit, mis aitavad vanemal olla lapsele heaks eeskujuks ning kujundada tervislikke harjumusi lastel. Selleks tuleb toituda tervislikult, janu korral juua vett, toidukordade vahel hoida vähemalt kolm tundi pausi ja vahepeal mitte näksida ning pesta hambaid kaks korda päevas vähemalt kaks minutit.

Laste hambapesuharjumuse kujundamisele aitab kaasa ka selle lõbusamaks muutmine. Aja mõõtmiseks võib kasutada erinevaid abivahendeid, nagu liivakell või lapse lemmiklaul. Võimalusel ka näiteks kaariesemarkeriga suuvett või tablette, mis näitavad veel puhastamist vajavaid kohti suus. Hambahari peaks olema pehme ehk märgistusega soft ning seda tuleks hoida käes nagu pliiatsit, et mitte hambaid ja igemeid liiga kõvasti harjata.

Sama oluline kui hambapesu on ka toitumine. Soovituslik on süüa regulaarselt ning toidukordade vahel mitte näksida. Maiustused tuleks süüa kohe pärast toidukorda ning võimalusel vältida suhkrut sisaldavaid jooke. Nende asemel võiks juua vett. Ka pärast söömist ja mahla joomist tasub suu veega üle loputada.

Kontrolli hammaste tervist kord aastas

Lapsega tuleks esimest korda hambaarsti külastada tema kolme aastaseks saamisel kui seni pole esinenud mingeid muresid. Kui lapse esimesed hambaarsti külastused on kontrolli eesmärgil, siis ei ole ka edaspidised külastused suure tõenäosusega lapse jaoks probleem. Kui aga esimest korda pöördutakse arsti juurde juba hambavaluga, siis laps saab oma esimese negatiivse kogemuse ja võib juhtuda, et hilisemad visiidid on nii lapse, lapsevanema, kui ka hambaarsti jaoks raskemad. Selleks, et hoida ära hilisemaid võimalikke probleeme ja suuremaid kulutusi, on oluline lapsevanema ja hambaarsti koostöö, mis saab alguse hammaste regulaarsest kontrollimisest.

Koduse hambahoolduse neli kuldreeglit

Hammaste tervena hoidmiseks tasub järgida nelja lihtsat kuldreeglit. Need aitavad vanemal olla lapsele heaks eeskujuks ning kujundada tervislikke harjumusi lastel.

1.    Toitu tervislikult.

2.    Janu korral joo vett.

3.    Hoia toidukordade vahel vähemalt 3 tundi pausi (ära näksi vahepeal).

4.    Pese hambaid kaks korda päevas vähemalt 2 minutit.

Kasulik teada

•      Alla 19-aastaste hambaravi eest tasub oma lepingupartnerite juures haigekassa

•      Haigekassa lepingupartnerid leiad kergesti haigekassa.ee kodulehe kaardirakenduselt

•      Lisainfo klienditelefonil 669 6630 ja www.haigekassa.ee

•      Uuri hammaste tervisekäitumise kohta ka aadressilt suukool.ee

Taisi Kõiv on haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse spetsialist