Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. mai 2017, 15:00

Neli eeterlikku õli, mis hoiavad puugid eemal

Puukentsefaliidi vastu on mõistlik end vaktsineerida, kuid et puukborrelioosi vastu vaktsiini pole, on kasulik teada, kuidas end puukide eest kaitsta. Seega – järgmine kord, kui sa lähed metsa või aasale kolama, pihusta nahale üht allpool väljatoodud eeterlikust õlist.

Lavendliõli lõhnab hästi, kuid puugid seda lõhna ei armasta, kirjutab Healthy Solutions Benefit. Lisaks aitab lavendlilõhn peletada ka sääski, kärbseid ja teisi soovimatuid putukaid.

Sidrunhein lõhnab helgelt tsitrusviljade järgi, kuid puukidele ja kirpudele mõjub see tõrjuvalt. Seda võib pihustada otse nahale.

Eukalüpti võib kasutada iseseisvalt või kombineerida seda sidruniga – igal juhul mõjub see puukidele ebameeldivalt. Lisaks kinnitab ajakirjas Journal of Medical Entomology avaldatud uuring, et eukalüpti ekstraktil on võime vähendada puugihammustuse tagajärjel tekkinud infektsioone.

Sidruni eeterlik õli on väga tõhus kirpude ja puukide vastu. Kasuta seda lahjendatud kujul riietele või nahale pihustatuna vahetult enne metsa minekut.