Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. mai 2017, 17:00

Tohoh! Sage päikesekreemi kasutamine tekitab D-vitamiini puudust? (2)

Päikesekreemi pidev kasutamine võib viia D-vitamiini vaeguse tekkimiseni organismis, väidavad Kalifornia Touro Ülikooli Osteopaatia kolldeži teadlased.

Ajakirjas "The Journal of the American Osteopathic Association" avaldatud uuring näitas, et tugeva UV blokiga päikesekreemi pidev kasutamine, võib kaasa tuua kaudselt nii luude hõrenemise, suhkruhaiguse, Chroni tõve kui ka mitmete eluksvajalike toitainete omastamise raskused, vahendab KSA silmakeskuse blogi.

D-vitamiin on vajalik, eeskätt luude tervisele, kuna vaid D-vitamiini piisaval olemasolul suudab organism kaltsiumit omastada ning  luud kaltsiumit omastada. Samuti on D-vitamiin oluline lihaste ja närvi funktsioonide säilitamisel ja organismi immuunsüsteemi käigus hoidmisel. 

Paljude riikide juhised näevad ette, et igapäevane D-vitamiini juurdevool, kas toidust või päikesest, peaks olema 600-800 rahvusvahelise ühiku vahel, sel juhul ei teki organismis selle eluliselt tähtsa vitamiini defitsiiti. 

Kuigi päikesepõletusest põhjustatud nahavähi ohtu ei saa alahinnata, soovitavad teadlased selleks, et kasvatada organismi D-vitamiini varusid, võtta päikest ilma nahka blokeeriva kreemita kaks korda nädalas kuni 30 minutit järjest. 

Uuringu koostajad lisasid ka, et päike ei ole ainus võimalus D vitamiini taseme tõstmiseks ja alati jääb meil võimalus võtta lisaks ka suukaudselt D-vitamiinitilkasid.