Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. mai 2017, 14:40

Millal näidata sünnimärki arstile? (3)

Kui leiad endalt või lähedase kehalt imeliku sünnimärgi, tekitab see kõhedust. Millal näidata sünnimärki arstile? Millised on need  sünnimärgid, mida peaks arst kontrollima ja kuidas arstid seda teevad?

Sünnimärkide vaatamine vajab väljaõpet ja kogemust

Sünnimärkide hindamist peab läbi viima arst. Olgu öeldud, et tegemist ei ole sugugi lihtsa ülesandega ja isegi kogenud nahaarstid jäävad mõnikord mõnd üksikut sünnimärki väga pikalt uurima, enne kui lõpliku hinnangu annavad, kirjutab Dermtesti blogi.

Kõige paremini õnnestub hinnangu andmine siis, kui selleks kasutada dermatoskoopi.Dermatoskoop on spetsiaalne instrument, mis koosneb suurendavast optilisest osast ja valgusallikast. See 20-kordse suurendusega meditsiinivahend võimaldab tugeva valgustuse abil näha pisemaidki struktuurseid detaile nagu näiteks pigmendimustrid, erinevid värvid, veresoonte kuju,paiknemine ja palju muud.

Lisaks dermatoskoobile on oluline ka väljaõpe ja kogemus, kuidas suurendatud sünnimärgi pildist st nahavähile viitavaid nüansse leida. Kui kogenud nahaarstilt küsida, mida tema pildi pealt otsib, loetleb ta mitukümmend mustrit või eripärasust, mis kõik mängivad hinnangu andmisel tähtsat rolli.

Sünnimärgi kuju ja sümmeetrilisus

Sünnimärgi kuju all peavad dermatoloogid silmas selle suurust ja geomeetrilisi omadusi. On tähtis aru saada, kas sünnimärk on ilus sümmeetriline (= hea sünnimärk), või esineb asümmeetrilisust ühe või mitme telje suhtes (=kahtlane sünnimärk). Oluline on ka sünnimärgi piirjooni täpsemalt vaadelda. Suuremaid sünnimärke uuritakse pikemalt.

Värvitoonid ja üleminekud

Kõik sünnimärgid ei ole ühte värvi. On tumedamaid ja heledamaid ning enamikel juhtudeston see täiesti normaalne. Kuid on ka sünnimärke, mis sisaldavad erinevaid värvitoone nagu punast, musta või isegi sinakat ja valget värvust. Sellised sünnimärgid äratavad nahaarstides rohkem huvi ja nende puhul vaadatakse täpselt värvide toone ja seda, kuidas toimub üleminek ühest värvitoonist teise. Samuti on oluline võrrelda sünnimärki ka teiste kehal paiknevate sünnimärkidega. Mida suuremad on erinevused teiste sünnimärkidega või sünnimärgi enda sees, seda enam peaks sellel silma peal hoidma.

Jooned ja struktuurid

Lisaks eri värvidele võib sünnimärgi sees avastada erinevaid struktuure. Selliseid detaile ei ole võimalik palja silmaga näha ja need avastataksegi alles dermatoskoobi abil, kui sünnimärki vaadatakse 20-kordse suurenduse ja intensiivse valguse all. Sünnimärkide sees võib esineda erinevaid paralleelseid, ristuvaid, sirgjoonelisi või kõveraid jooni. Joonte asemel võib esineda ka erineva suurusega täppe, ringe või võrgutaolisi mustreid. Ühe või teise struktuuri olemasolu või ka puudumine võib omakorda olla määrav, kas sünnimärk vajab eemaldamist või mitte.

Muud olulised vihjed

Valdav osa nahavähke on võimalik eelnevalt nimetatud vihjete ja nahaarsti silma abil avastada. Juhul kui sünnimärk on hiljuti tekkinud, on kontrollimise kiirus oluline. Nahavähi rakud võivad olla kiire arenguga.

Lisaks on uuringud näidanud, et on ka väike osa selliseid nahavähke, mis paistavad väljast täiesti normaalse sünnimärgina, kuid võivad kiiresti ohtlikuks melanoomiks välja areneda. Sellise nahavähi avastamisel vajab arst patsiendi abi. Nahaarstil on tarvis teada, kas sünnimärk on viimasel ajal kuidagi muutunud või endast ebaharilikult moel märku andnud – olgu selleks näiteks sügelemine, paksenemine või korduv veritsemine. Kui midagi sellist on esinenud, on väga oluline seda ka arstile rääkida.

Millal oma sünnimärki arstile näidata?

Allolevad neli küsimust aitavad sul kiiresti eristada kahtlaseid ja tavalisi sünnimärke. Kui sa leiad enda või oma partneri kehalt kahtlaseid sünnimärke, soovitame lasta need nahaarstil üle vaadata.

Kas sünnimärk on asümmeetriline?
Sünnimärgi üks pool on tavaliselt sarnane teisele poolele.

Kas sünnimärgi piirid on ebaregulaarsed?
Sünnimärgi piirid on tavaliselt ühtlased ja mitte narmendavad. Kahtlased sünnimärgid on aga ebaühtlase piirjoonega.
 

Kas sünnimärgis esineb mitut erinevat värvitooni?
Kahtlased sünnimärgid sisaldavad tihtipeale mitut erinevat värvitooni.

Kas sünnimärk on ajaga muutunud?
Kui sinu sünnimärk on ajaga värvi muutunud või suuremaks kasvanud, siis tuleks kindlasti arsti juurde minna.

Ühe või mitme sümptomi olemasolu ei ütle veel kindlalt ära, et tegemist on melanoomiga. Tegemist on juhtnööridega, milliste sünnimärkidega tuleks pöörduda dermatoloogi ehk nahaarsti juurde kontrolli dermatoskoopilise pildi hindamiseks.

Lisaks on oluline jälgida uusi sünnimärke, sest umbes 70% avastatud nahavähi juhtumitest tekkisid uuest moodustisest  kehal. Seega võtke ennast paljaks ja tundke oma keha ning neil olevaid täppe! Kui leiate midagi kahtlast, siis tuleb see lasta nahaarstil dermatoskoobiga üle kontrollida.