Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. mai 2017, 16:20

Kaheksa tabletivaba nippi peavalu leevendamiseks (1)

Peavalu on tõeliselt jube. Õnneks on olemas erinevaid viise, kuidas peavalust lahti saada. Siin on ära toodud mõned, mis võiksid peavalu ilma tablette neelamata leevendada.

Massaaž pakub leevendust küll ajutiselt, suurendades mõjutatud piirkondades verevoolu, kirjutab Womanitely. Pikemas perspektiivis võib regulaarne massaaž aga näiteks pingepeavalud lõplikult viia.

Magneesiumi tarvitamine on valuvaigistite neelamisest turvalisem, kuid oluliselt edukam. Tavaliselt on neil, kes migreeni käes kannatavad, madal magneesiumitase. Et magneesiumist oleks peavalu peletamisel abi, võta seda igapäevaselt 200 – 600 mg. Kui kõht läheb lahti, alanda annust.

Nõelravi parandab kehas energiavoolu. Uuringud on leidnud, et sellest on kasu ägeda migreeni ravis, samuti ka kroonilise pingepeavalu korral.

Piparmündi ja lavendli eeterlikud õlid. Piparmündiõlil on pikaajaline jahutav mõju nahale, see soodustab  verevoolu ning peavalu saab leevendatud. Lavendliõli on aga rahustava toimega ning kui seda hingata sisse 15 minuti korral, leeveneb peavalu. Kõige parem on neid kahte kasutada koos.

Kiropraktika. Su igapäevaelus on tõenäoliselt palju sellist, mis põhjustab sundasendeid. Kiropraktik suudab aga inimese tugisüsteemi lahti harutada ning nii ka selle tegevuse häiretest põhjustatud peavalu leevendada.

Aeroobika. Regulaarne kehaline tegevus, näiteks kiirkõnd, sörkimine, jalgrattasõit, ujumine ja matkamine on suurepärased viisid peavalu leevendamiseks. Lisaks, kui sind kimbutab migreen, on värskest õhust enesetunde parandamiseks kasu.

Sooja- ja külmaravi ei sisalda endas mingeid riske, kuid eriti efektiivne on see migreeni leevendamisel. Kui soovid leevendada survetunnet peas, pane midagi sooja kaela tagaküljele. Kui peavalu pulseerib silmade taga või meelekohtadel, pane jää kas silmadele või meelekohale.

Joogas on mitmeid survet ja pingeid leevendavaid poose, mis leevendavad ka peavalu. Liiatigi on jooga kombinatsioon füüsilisest tegevusest, hingamisest ja meditatsioonist – üheskoos rahustavad need samaaegselt nii keha kui vaimu. Ja leevendavad ka peavalu.