Liiga sage pesemine ei ole hea.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. mai 2017, 22:31

Miks KÜÜNED nii kergesti murduvad? (1)

Haprad küüned, mis kergesti lõhenevad, murduvad ja kihiti maha kipuvad kooruma, on väga sage ja tavaline probleem. Vahel juhtub see nii sõrme- kui varbaküüntega. See võib olla seotud mõne terviseprobleemiga. Kui küüned on haprad vaid sõrmedel, siis on tõenäoliselt süüdi mõni väline põhjus, kirjutab LiveStrong.com.

Niiskus

Kõige sagedamini on habraste küünte põhjustajaks liigne niiskus. Kui sõrmeotsad saavad märjaks, kuivatad neid, siis saavad uuesti märjaks ja nii edasi. Pidev sõrmede niisutamine ja siis kuivatamine põhjustab kuivust. See võib tulla nii liiga sagedasest pesemisest või ka sellest, et sa ei kanna nõusid pestes korralikke kummikindaid. Vesi muudab küüned ka pehmeteks ja kergesti murduvateks.

Kraapimine ja närimine

Küünte pidev närimine, nende nokkimine või nende kasutamine näiteks millegi avamiseks või kraapimiseks muudab küüned kergesti katkiminevateks.

Kemikaalid

Kodukeemia võib küüsi kahjustada, nagu ka geelküüned, värviline küünelakk ja küünelakieemaldaja, eriti kui eemaldajas on atsetooni. Eelista värvitut küünelakki, võimalikult looduslähedasi tooteid ja kanna kodu puhastades kindaid. Küsi spetsialistidelt nõu korralike küünehooldusvahendite kohta.

Kilpnäärme alatalitlus

See tähendab, et kilpnääre ei tööta piisavalt aktiivselt ja ei tooda piisavalt hormoone. Sellega kaasnevad ka väsimus, ootamatu kaalutõus, liigesvalud, nõrkus ja väga tugev voolus menstruatsiooni ajal. Nende sümptomite korral peaksid arsti poole pöörduma.

Rauapuudus

Rauapuuduse korral kaasnevad lõhkistele küüntele ka külmetavad käed-jalad, kahvatu nahk, peavalud ja vilets isu. Võiksid üle vaadata oma toitumise ja kui sümptomid üle ei lähe, küsi abi arstilt.