Foto: Vida Press
Lapsed
22. mai 2017, 09:25

Pere automatk lastega nõuab eeltööd ja õiget autot (2)

Mida suurem pere, seda kulukam on ette võtta näiteks lennureise. Automatk on aga üsna soodne ja mugav võimalus – pole vahet, kas reisilisi on üks vähem või rohkem.

Küll aga tuleb läbi mõelda, millise sõiduvahendiga reis ette võtta – viieliikmelise ja suurema pere puhul tavalise sõiduautoga hästi toime ei tule. Ka tuleb kasuks, kui peres on vähemalt kaks juhtimisõigusega inimest, sest kui vaid üks peab kogu reisi roolis istuma, võib see pikema matka korral üsna kurnav olla.

Autot vali hoolega

Amservi uute autode müügijuht Mikk Trave ütleb, et kui pere on näiteks viieliikmeline ja lühemaid väljasõite ning pikemaid reise võetakse ette suhteliselt sageli, tuleb pereautot kindlasti hoolega valida, pidades turvalisuse kõrval vähemalt sama oluliseks ka mugavust.

Hästi sobivad suuremale perele mahtuniversaalid – neis on saab Trave sõnul tihti võimalus  teise istmerea istmeid edasi-tagasi suunal reguleerida, mis annab võimalusetänu sellele saab jalaruumi juurde tekitada. Sellist võimalust  pakuvad Amservi valikus näiteks Toyota Verso ning Proace Verso Family- varustustasemest alates.

Arlin  Vooremäe City Motorsist märgib,ütleb, et viimasel ajal on vähegi suuremad pered hakanud eelistama seitsmekohalist sõidukit. “Seitse kohta annab rohkem mänguruumi ja need istmed, mis vabaks jäävad, on võimaliksaab hõlpsalt sobitada kas lauaks või lisakäetoeks sobitada,” räägib ta. „City Motorsi valikus on ppakuvad suurtele peredele huvi näiteks Dacia Lodgy, Renault Grand Scenic ja Renault Espace.“

Kui väga tahta, mahub ka magama

Väga oluline on lastega perele ka see, kui mahukas on auto pakiruum, ütleb Mikk Trave. “Kahe lapse vanemana olen väga hästi kursis, mida tähendab perega reisimine ja soovitan alati pakiruumi mahutavuse kõrval pöörata tähelepanu ka selle kujule. Universaali pagasiruum on sügav, kuid madalam kui näiteks mahtuniversaali omast ning sõltuvalt kaasavõetavast pagasist ei pruugi üks või teine sobida. Meil on tulnud kaasa võtta kahe lapse vanker, mitu spordikotti, kolmeaastase poisi jooksuratas, aastase tüdruku kaasaskantav võrevoodi, mõned kohvreid ja nii edasi – juba see seab autole päris korralikud nõudmised,“ kirjeldab Trave ja soovitabki seepärast autot valima hakates kindlasti läbi mõelda ka see, mida on reisidele kõige sagedamini vaja kaasa võtta.

Paljud automatkajad tahavad hoida reisiga seonduvad kulud võimalikult väikesed ja eelistavad seetõttu võimalusel ka autos ööbida. Kas perega on selline asi mõeldav?

“Mahtuniversaalidesse  mahuks vajadusel magama küll,“ ütleb Mikk Trave. „Toyotal näiteks saab Versos istmed alla klappida nii, et tekib üks suur sile põrand. LC150-s jääb väike vaheaste sisse, kuid meie kliendid on lahendanud selle nii, et asetavad alla kas lisatekid või kasutavad õhkmadratsit, mis tasandab vahe. Meie  suurimal mahtuniversaalil, Proace Versol saab istmed autost välja tõsta ja siis jääb magamisasemeks juba päris suur ruum, küll aga tekib siis küsimus, kuhu ööseks istmed ööseks panna.,” ütleb Trave.

Ükskõik, mis marki autot pere eelistab – kui sageli koos reisitakse, tuleks autot ostma minnes kindlasti rääkida sellestki, et vahel võib autos ööbimise võimalust vaja minna, ning lasta endale näidata, milliseid võimalusi selleks mingi mudel pakub.

Arlin Vooremäe nendib, et üldjuhul mahub autosse mugavalt magama siiski kaks-kolm inimest, suurema perega läheb see keeruliseks. „Siis oleks ehk mõistlik kaaluda juba väikebussi,“ ütleb ta. „City Motorsi valikust sobiks näiteks Renault Trafic, kus  on märksa avaramad tingimused kui mahtuniversaalides.“

Reisiks mugav sõiduk ei pea perel muidugi oma õuelt võtta olema – kui kogu pere tuleb sõidukisse mahutada vaid reiside ajaks, on mõistlik sobiv auto rentida.

Lisavarustus mugavuse nimel

Et perereis sujuks võimalikult muretult, tasub mõelda lisavarustuse hankimisele.

* Tahvelarvutihoidja. Lapsel on kindlasti parem ja mugavam, kui ta ei pea tahvlit tagaistmel ise käes hoidma, sest vaatamisnurgast sõltuvalt võib lapsel kael kangeks jääda, kaugus silmadest võib olla vale – või ta lihtsalt ei jaksa seda nii kaua hoida. 

* Astmelauad. Kõrgema auto puhul on lapsel nii lihtsam autosse ja sealt välja ronida.

* Tarvikute organiseerija. Esiistme seljatoele kinnituv tarvikute organiseerija kaitseb istet mustade jalatsite eest ja igale asjale on autos oma koht.

* Nahkistmed. Kõik, kellel on väiksed lapsed, teavad, et auto istmed ei püsi just väga kaua puhtad. Nahkistmed saab hõlpsalt puhtaks, kangaga nii lihtsalt ei lähe.

* Kaitseelemendid. Pagasiruumi kummimatt hoiab paki ruumi puhtamana , uksekäepidemete kaitseteibid ei lase  ukselingialust pinda kriimustada. Asju pakiruumi ja sealt välja tõstes on oht vigastada tagastange värvi. Selle ennetamiseks saab paigaldada stangele kaitsepleki/plasti või teibi, mis kaitseb värvi kriimustuste eest.

* Transpordilahendusena on hea kasutusele võtta ka katuseraamid koos jalgrattaraami/lumelauahoidja/suusaboksiga.

 Allikas: Mikk Trave, Amserv