Marek StrandbergFoto: Teet Malsroos
Tele
22. mai 2017, 12:31

Marek Strandberg rääkis elust uneapnoega: "Oleksin kahel korral oma pere tapnud. Päriselt ka." (35)

Saates "Hommik Anuga" käis uneprobleemidest ja sellest tulenenud ohust elule rääkimas teadlane Marek Strandberg. Mees on kimpus uneapnoega, mis tähendab, et magamise ajal seiskub tema hingamine pea igal minutil ligi 40 sekundiks ning sellest tulenevalt on ta magama jäänud näiteks autoroolis, pannes ohtu enda ja oma perekonna elu.

Strandbergi sõnul ei viidanud algselt miski ta elus sellele, et tal on uneprobleemid, kuna hommikuti ärgates tundis ta ent reipana.

"Protsess, mis on seotud häiretega une ajal, on selle mõttes väga salakaval. Kui inimeselt küsida, kuidas te magate, ei saa ju inimene sellele vastata, kuna ta magab sel ajal. Tal pole mingit teadmist selle kohta. Ilmingud, mis on seotud uneaegse hingamisega, hakkavad pisitasa lisanduma,“ rääkis Strandberg, meenutades ehmatavaid lugusid juhtumitest, mis tal uneprobleemidest on tulnud.

"Ärkad hommikul üles, oled justkui väga reibas, teotahet täis. Tundub, et võiks joosta maha terve maratoni. Päeval hakkab tekkima unisus ja see on veel kuidagi tavaline, ei tekita mingit alarmi. Aga kui sõidad perega autoga ja sa jääd roolis magama niimoodi, et näed unes edasi, kuidas sa sõidad autoga. See tähendab, et sind aetakse üles, kui sa hakkad kraavi sõitma. Sa ei ole aru saanud, et oled magama jäänud, kuna sa näed unes edasi seda, kuidas sõidad autoga. See oli nagu esimene märk selle kohta, et häired on tõsised ja need mõjutavad psüühikat," rääkis Strandberg, lisades, et probleem ei tulene üleväsimusest, kuna enda arvates magas ta öösiti väga hästi.

Teisel juhtumil oli ta autoroolis üksi, autos olid peal vaid koerad ning siis oleks ta poolunes peaaegu laupkokkupõrke teinud.

Strandberg kirjutas uneapnoest ka oma Facebooki lehel, kus tunnistas, et sellest rääkimine on raske, kuid unehäired on tõsine probleem.

Nüüdseks on Strandberg parema ja kvaliteetse unega, kuna kasutab öösiti hingamisaparaati ning kannustab ka teisi endale ja lähedastele abi saama. "Ma küll julgustaks enda kogemuse põhjal ja vältimaks seda, et paljud inimesed viga või surma saaksid, et kui te näete seda sama juhtumit ja kui pereliige norskab nagu traktor, utsitage neid tagant, enne, kui midagi fataalset sünnib. Minge ja laske ennast uurida, et kas teil on mõni tõsine häda!" kannustab ta.

Hea une keskuse peaarst Heisl Vaheri sõnul on uni inimese elus väga oluline ning une arvelt ei tohiks aega laenata, kuna uni paneb paika selle, kuidas inimene endaga päeval toime tuleb.

Unevajadus on küll individuaalne, kuid keskmiselt vajab täiskasvanu und seitse tundi ööpäevas.