Sellisest tassist ära lapsele mahla anna.Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
22. mai 2017, 17:51

Alla 1-aastane väikelaps mahla jooma ei peaks (1)

Nii väikestel lastel pole magusast puuviljamahlast mingit erilist kasu, kirjutab veebileht LiveScience hiljuti Ameerika Lastearstide Liidu tehtud avaldusest. Mahl ei tee küll väikestes kogustes midagi halba, aga suurtes kogustes kahjustab see suuhügieeni ja võib viia kaalutõusuni.

Palju parem on, kui lapsed tarbivad magusate mahlajookide asemel hoopis värskeid puuvilju. Vanematele võib mahl tunduda tervislikuna, kuid pigem tuleks lastele varakult õpetada armastust päris puuviljade ja marjade vastu.

1-3aastased lapsed ei peaks kindlasti jooma rohkem kui vaid 100 ml mahla. 4-6aastastele rüblikutele piisab 170 ml mahlast, suuremad lapsed ja ka täiskasvanud ei peaks päeva jooksul tarbima rohkem kui 250 ml. Lapsevanem peaks veenduma, et joogiks pakutu on ikka sajaprotsendiline mahl, mitte magustatud või lahjendatud jook.

Ka on oluline, millisest anumast lapsele jooki pakutakse. Mahla ei tohiks juua pudelist või nn nokaga tassist (inglise keeles kutsutakse nimega sippy cup), sest nendest juues voolab mahl lapse suhu läbi hammaste ja kahjustab lapse hambaid ja igemeid kõige enam.