Foto: VIDA PRESS
Keha
23. mai 2017, 09:39

TUNNE OHT ÄRA: 5 sümptomit, mis viitavad narkolepsiale

Narkolepsia ja uneapnoe on tõsised tervisehäired, mis võivad halvimal juhul – näiteks autojuhi uinumise puhul – lõppeda traagiliste tagajärgedega. Äsja tunnistas Marek Strandberg, et oleks uneapnoe pärast kaks korda oma pere peaaegu tapnud. Seda haigust esineb väidetavalt kõige rohkem just üle 40-aastastel ülekaalulistel meestel. Meditsiiniliselt on narkolepsia ja uneapnoe ametlikult kaks erinevat tõbe, aga omajagu on neil ka sarnasusi. Men's Health on toonud välja viis narkolepsia sümptomit, mida märgates tasuks kiiremas korras abi otsida. Seda enam, et pooli narkolepsiajuhtumeid ametlikult üldse ei diagnoositagi.

1. Kontrollimatu vajadus magada, sageli sobimatutel hetkedel

Tunned end pidevalt väsinuna. Sul on kogu päeva jooksul raske ärkvel ja erksana püsida. Osadel selle tõve küüsis olijatel on keskendumisraskusi, mäluhäireid või ootamatuid tujumuutusi.

2. Lihaste nõrgenemine tugevate emotsioonide puhul: piinlikkus, naer, üllatus, viha

Selle nimi on katapleksia. Su pea võib rinnule langeda, nägu või lõug longu vajuda või siis põlved nõrgaks minna. Need häired võivad kogu su keha nii nõrgaks teha, et sa kukud kokku. Mitte kõigil narkoleptikutel pole katapleksiat, aga katapleksia võib olla narkolepsia märk.

3. Une kehv kvaliteet või unekatkestused

Kui sa teinekord öösel korraks virgud, on see normaalne. Aga narkolepsia puhul juhtub seda öö jooksul korduvalt. Nii tunned end hommikuti väsinult ja tegu on tõsise probleemiga, mis mõjutab su elukvaliteeti.

4. Uinudes või ärgates tunned, et ei suuda liikuda ega kõnelda

Selle nimi on uneparalüüs ehk unehalvatus. Võid ka tunda, et sa ei suuda sügavalt hingata ning see kogemus on häiriv ja hirmutav.

5. Eredad ja sageli hirmutavad unenäo sarnased kogemused uinudes või ärgates

Hüpnagoogilised hallutsinatsioonid. Kirjeldatakse sageli kui luupainajaid või väga eredaid unenägusid, mis tunduvad reaalsena. Võid unne vajudes kuulda helisid ja sõnu või näha soovimatuid nägemusi. Sageli kaasneb uneparalüüs.

Sul ei pea olema kõiki neid sümptomeid, et saada narkolepsia diagnoosi. Samas ei tähenda mõne sümptomi esinemine, et sul tingimata narkolepsia on. Aga kui neid esineb, siis tasuks sul pöörduda spetsialistide poole – eriti kui sinu elu juurde kuulub autoroolis olemine.