UneuuringFoto: Eero Vabamaegi
Uudised
23. mai 2017, 09:49

Põhjamaade uneuurijate eliit koguneb Tallinnas

Sel nädalal toimub esmakordselt Eestis mainekas Põhjamaade unemeditsiini seltsi kongress, üritusest võtavad lisaks Eesti uneuurijatele osa ka põhjamaade tippteadlased. Kolme päeva jooksul arutlevad erinevate erialade esindajad uneteaduse arenguperspektiivide ja edusammude üle.„Hea uni on tervise ja elukvaliteedi tagamiseks ülioluline, ometi esineb inimestel väga palju erinevaid unega seotud probleeme,“ rõhutas konverentsi üks korraldajatest, regionaalhaigla kopsuarst ja Eesti unemeditsiini seltsi president dr Erve Sõõru. Dr Sõõru sõnul räägitakse kongressil autojuhtide kaelaümbermõõdust ja narkolepsiast, uneapnoest, öötöö riskidest, rahutute jalgade sündroomist ning paljudest teistest unetervisega seotud teemadest.

Dr Sõõru sõnul on Eesti unemeditsiinil põhjust uhkust tunda, tänu IT-valdkonna ja e-tervise arengutele on meil teemasid, millega teistele riikidele eeskujuks olla. „Ka konverentsil tutvustatakse telemeditsiini ja e-tervise võimalusi unehäirete avastamisel ja ravi jälgimisel.“

Kongressil esineb keynote-ettekandega regionaalhaigla kliiniline superviisor ja Tartu Ülikooli professor Jaanus Harro, kelle teema puudutab unehäirete molekulaargeneetilisi aspekte.

Unemeditsiin on kõrgtehnoloogiline valdkond, multidistsiplinaarne eriala, mis tegeleb unehäirete ennetamise, diagnostika ja raviga ning tervisliku une propageerimisega. Eesti unemeditsiini Selts on põhjamaadega koostööd teinud ligi 20 aastat, võimalus korraldada kõrgetasemelist juba 17. korda toimuvat Põhjamaade unemeditsiini seltsi konverentsi on Eestile väga suur tunnustus.

Kolme päeva jooksul toimuvad korraga 3-5 saalis sümpoosiumid,  koolituskursused, videosessioonid, ümarlauaarutelud, foorumid, parima noorteadlase ettekande valimine ja riikidevaheline unemeditsiiniteemaline viktoriin.