Õhu kvaliteet võib mõjutada ka une kvaliteeti.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. mai 2017, 20:41

Saastunud õhk võib tekitada unehäireid (1)

Ameerika Hingamisteede Ühingu äsja avaldatud uuringust selgub, et pikaajaline kokkupuude saastunud õhuga võib une kvaliteeti kehvemaks muuta. Ammu on teada, et vilets õhk mõjub kopsudele ja südamele, kuid mõju unele pole seni väga uuritud.

Uuringus osales üle 1800 inimese ning arvesse võeti nii liiklusest põhjustatud õhusaastet kui ka nn peenosakeste (näiteks tolmu) saastet. Teadlased kasutasid ressursse nii Keskkonnakaitseagentuurist kui ka ise uuritavate kodude tingimusi uurides. Seejärel jaotati uuritavad nelja gruppi, kõige väiksema õhusaastega kodudest kõige suuremani. Uuringuid teostati viie aasta vältel.

See grupp, kes elas kõige suurema liiklussaastega õhu sees, kannatas kuni 60 protsenti suurema tõenäosusega kehvema une käes kui need, kelle kodudes oli saastunud õhku vähim. Peenosakestest saastunud õhk tõstis viie aasta jooksul tõenäosust kehvasti magada umbes poole võrra. Teadlased võtsid ka arvesse uuritavate vanust, varasemaid uneprobleeme ja ka seda, kas elukoht oli muidu rahulik ja heaks uneks soodus. Uurijad tunnistavad, et oma osa halvemas unes mängib ilmselt mitte ainult liiklusest saastunud õhk, vaid ka liiklusmüra.