Grillitud broilerifilee apelsini-sidrunimarinaadisFoto: Henri Ruul
Toiduuudised
23. mai 2017, 11:50

Toitumisnõustaja: Kuidas tervislikult grillida?

Suvi ei ole enam mägede taga. Suurematel grillisõpradel on tõenäoliselt grill juba tolmust puhtaks pühitud ja aeda või terrassile veetud. Grillime ei anna toidule mitte ainult hea meki, vaid see kuulub ka ühe tervislikemate valmistamisviiside hulka. Seega võib see olla väärt abimees ihaldatud suvevormi saavutamisel, kuna grillile sobivad väga hästi nii erinevad köögiviljad kui ka liha. Kui siia juurde lisada veel tervislik kaste või marinaad, saab kokku kasuliku ja taljesõbraliku toidukorra.Siin on kolm soovitust, mida tervisliku grilliroa valmistamisel meeles pidada:

· Rohkem köögivilju! Juur- ja köögiviljade grillimine pakub head vaheldust igapäevasele toidulauale. Need ei ole mitte ainult toitainerikkad ja madala kaloraažiga, vaid üllatavad ka tekstuuri ja suurepärase maitsega. Tomat, paprika, baklažaan ja punane sibul on vaid mõned näited, mida grillil proovida tasub. Samuti ei ole kaugel ka aeg, mil juba oma esimesi aiasaadusi grillil valmistada või värskelt kõrvale serveerida saab.

· Eelista madalama rasvasisaldusega liha! Grillimist on raske ette kujutada ilma lihata. Kuna grillimine on väherasvane küpsetusviis ja liha toitainerikas, ei ole tulemus mitte ainult maitsev, vaid ka tervislik. Siiski tasub grillimisel eelistada madalama rasvasisaldusega liha, näiteks broilerit. Nii on väiksem leegi tekkimise oht (et liha grillil ära põleb), samuti toidukaloraaž. Võrreldes punase lihaga on kiirem ka küpsetamise aeg.

· Valmista marinaad ise! Lihamarinaadi saab lihtsasti tervislikest toiduainetest ise valmistada. See on hea võimalus omada kontrolli selle üle, millest toit koosneb ning astuda nii samm tervisliku toitumisele või 

suvevormile lähemale.Teisest küljest tasub meeles pidada, et poeriiulitelleiduvad erinevad ahvatlevad grillkastmed võivad olla väga suhkrurikkad. Nii võime ise arugi saamata tarbida palju suhkru. Toidu koostise kohta leiad informatsiooni pakendi märgistuselt. Kasuta seda! Kuikolmandik kastmest moodustab suhkur, siis ehk tasub otsida mõni tervislikum alternatiiv, kuhu on vähem suhkrut lisatud … või veel parem, valmista lihale marinaad ise. Proovi seda lihtsat apelsini-sidruni marinaadi.

Omatehtud apelsini-sidruni marinaad

1 pakk (ca 450 g) broilerifileed (hästi sobivad ka steigid) 3 spl oliiviõli 1 apelsin 1 sidrun 

2 küüslauguküünt Basiilik Meresool ja pipar

· Marinaadi valmistamiseks lõika sobivad broilerifilee tükid. Sega kokku marinaad: oliiviõli, riivitud sidruni- ja apelsinikoored, seejärel pigista mahl poolest apelsinist ja sidrunist. Lisa juurde tükeldatud küüslauk, basiilik ning meresool ja pipar. Vala marinaad sulguriga säilituskotti ja ja sega broilerifileed selles läbi. Seejärel jäta liha marinaadi ja hoia seda üleöö külmkapis.

· Kui grill on kuum, küpseta broileristeigid mõlemalt poolt 4-5 minutit.

Foto: Henri Ruul