Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
24. mai 2017, 23:01

Kõige parem viis seeni küpsetada on...mikrolaineahjus? (1)

BBC Health kirjutab Hispaania seeneteadlaste avastusest, et seente valmistamisel ja kuumutamisel on kõige tervislikumaks meetodiks mikrolaineahjus küpsetamine.

Hispaanias korraldatud uuringu käigus uuriti mitut erinevat seenesorti, mida eri vahendeid kasutades kuumutati. Teadlased leidsid, et keetes või õlis frittides kaotavad seened kasulikke omadusi, kuid mikrouunis või ahjus seda ohtu polnud.

Mis on seentes üldse kasulikku? Neis on proteiine, aminohappeid, kiudaineid ja ka B-, C-, D- ja E-vitamiine. Kaloreid ja rasvu on neis vähe.

Rohkes õlis praadimisel vähenes seentes proteiinide ja süsivesikute hulk, nagu ka antioksüdantidest ühendite osakaal. Need kadusid lihtsalt praadimisõlisse. Samuti kadus keetmisel seente tervislikum osa keeduvette. Seega leiti, et mikrolaineahi oli parim meetod, sest puudub lisaaine, mis seentest kasulikke aineid endasse omastaks. Ahjus küpsetades vähese õli - eriti oliiviõli - kasutamine halba tulemust aga ei andnud.