Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. mai 2017, 14:30

Uriinipidamatus meestel – kuidas sellega toime tulla? (3)

Uuringud näitavad, et Euroopas esineb ühel mehel üheksast uriinipidamatust. Probleemi ilmnemise tõenäosus kasvab vanusega. Hinnanguliselt 34% meestest, kes on üle 80-aastased, seisavad selle murega silmitsi. Siiski esineb pidamatust meestel pea poole vähem kui naistel. Mis on uriinipidamatus ning kuidas selle kiuste muretult elada?

Uriinipidamatuse tekkel võib olla mitmeid põhjuseid. Üheks võib olla selle lihase vigastus, mis hoiab kinni uriini sellel ajal, kui põis täitub. Seda võib tihti ette tulla pärast eesnäärme operatsiooni. Üheks enamlevinud uriinipidamatuse põhjuseks on ka näiteks pika haiguse tulemusel kokkusurutud kusiti. Selle ilminguks on lekkiv uriin hetkedel, kui vajadus tualetti külastada tundub puuduvat. Uriinipidamatust võib tekitada ka eesnäärme suurenemine, mis hakkab suruma kusitile, mille tulemusena väheneb kusesurve ning võib esineda urineerimisjärgne põie jätkuv tühjenemine tilkadena.

Uriinipidamatus võib tekkida ka erinevate haiguste või vigastuste tulemusena. Näiteks võivad pidamatust endaga kaasa tuua neuroloogilised häired, aju ja seljaaju vigastused, põiepõletik, psühhiaatrilised häired ning ka seksuaalsel teel levivad haigused. Kahtluste korral tasub pöörduda perearsti või uroloogi poole, et teada saada uriinipidamatuse põhjused ja leida sobiv ravi.

Spetsiaalselt meestele mõeldud lahendused

Uriinipidamatus võib mõjutada inimese sotsiaalelu, samuti ka aktiivset seksuaalkäitumist. Probleemi on raske oma naise või partneri eest varjata. Õnneks ei ole see seotud seksuaalse sooritusvõimega. Erektsioonihäirete esinemisele võivad hoopis kaasa aidata liigne ärevus ja enesekindluse puudumine.

Uriinipidamatust seostatakse ka emotsionaalse seisundiga. Seda eriti meestel, kes tunnevad, et nad vananevad, kaotavad oma elu üle kontorolli, kardavad, et hetkeolukord läheb veel hullemaks ja nad tunnevad häbi. Näiteks on hügieenitarvete tootjad uuringutele tuginedes välja töötanud spetsiaalsed meestele mõeldud hügieenisidemed, mis suurendavad mugavus- ja turvatunnet. See, et sidemete ergonoomiline disain sobitub igasuguse aluspesuga ning võimaldab olla sama aktiivne kui varem, on meestele üheks olulisimaks faktoriks.

Väikesed muutused aitavad probleemi leevendada

Et uriinipidamatusega toime tulla ning olukorda parandada, toovad iD Experti spetsialistid välja erinevaid viise, kuidas ise uriinipidamatust ravida või leevendada. Näiteks tervislik toitumine, eriti madala happelisusega toitude lisamine menüüsse, kofeiinist, teest ja karboniseeritud jookidest loobumine ning piisavas koguses vee joomine võivad olla uriinipidamatuse leevendamisel abiks. Halvad harjumused, nagu suitsetamine ja alkoholitarbimine, võivad uriinipidamatust soodustada. Olukorda aitavad leevendada erinevad vaagnapõhjalihaseid tugevdavad harjutused, mis seeläbi parandavad põiekontrolli ja vähendavad uriinilekkeid.