A-hepatiidi vastu oleks mõistlik lasta end vaktsineerida.Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
26. mai 2017, 10:17

Euroopa Liidus haigestutakse üha rohkem A-hepatiiti (2)

Alates 2016. aasta veebruarist on hakanud osades Euroopa Liidu riikides kasvama A-viirushepatiidi ehk kollatõve haigusjuhtude arv. Suurem osa haigusjuhtudest on registreeritud vaktsineerimata meeste hulgas, kes on seksuaalsuhetes meestega.

Nii näiteks on registreeritud Itaalias alates 2016. aasta augustist veidi üle tuhande A-viirushepatiidi haigusjuhtu, mis ületab viiekordselt 2015. aastal registreeritud haigusjuhtude arvu, kirjutab meditsiiniportaal Med24.  Valdav osa haigestunutest on mehed, neist enam kui poolte puhul on tegemist meestega seksivate meestega (MSM).

Portugalis on sel aastal registreeritud juba üle 250 A-viirushepatiidi haigusjuhu, aasta varem samal ajal oli haigestunuid vaid 44. Enamus haigestunutest on Lissaboni elanikud ja 90 protsendil juhtudest on tegemist MSM gruppi kuuluvate meestega.

Hispaanias registreeriti eelmisel aastal A viirushepatiiti haigestumisi 1152 korral. Seda oli kaks korda enam aastataguse ajaga võrreldes. Ka Hispaanias olid ligi 70 protsenti haigestunutest üle 15-aastased mehed, neist veerandi jagu kuulusid MSM gruppi.

Selle aasta esimeses kvartalis on Hispaanias registreeritud juba üle 1300 A-viirushepatiidi haigusjuhtu. Enamik haigestunutest on olnud vaktsineerimata mehed, kel on seksuaalsuhteid meestega. Võrdluseks: 2016. aasta samal perioodil registreeriti riigis 198 haigusjuhtu.

Juuni lõpus toimub Madridis ülemaailmne WORLDPRIDE  festival, mis võib soodustada haiguse levikut. Seega tuleks festivalile sõitjatel haigestumise ennetamiseks end vähemalt kaks nädalat varem A-viirushepatiidi vastu vaktsineerida.

Eestis on 2017. aasta nelja kuuga registreeritud 10 A-viirushepatiiti haigestumist, neist kolm olid sisse toodud haigusjuhud ja 7 kohalikud haigestumised. Võrdlusena 2016. aastal registreeriti kokku 7 haigestumist, neist kahel korral oli haigestumine seotud reisimistega.

Ajavahemikul 1996 kuni 2016 on Eestis vaktsineeritud A-viirushepatiidi vastu ca 53 000 inimest. A-viirushepatiidi vaktsiin on Eestis hetkel olemas, kuid paljudes EL riikides on juba olnud A-viirushepatiidi vaktsiini tarneraskuseid.