Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
30. mai 2017, 21:23

Lapsevanemale: ära alahinda uppumisohtu!

Paljud lapsevanemad ei lubaks oma lastel üksinda suures veekogus, nagu järves või meres ujuda, kirjutab HealthyWomen.org. Millegipärast on aga oma tagahoovis asuv bassein või tiik ohunimekirjast väljas.

Ameerikas Michigani Ülikoolis tehtud uuringu järgi lubaksid ilma järelvalveta oma lastel järves ujuda vaid 16 protsenti ja meres 13 protsenti vanematest. See-eest lapsi oma tagahoovi ujuma, spaasse või niisama tuttavasse basseini lubaks järelvalveta üle kolmandiku - 37 protsenti vanematest.

"Tuttavad kohad tekitavad võltsi ohutustunde," selgitab lastearst Gary Freed. "Kuid uppumisoht on kõikjal, sageli juhtub see hetkega ja helita. Isegi kui vanem usub, et tema laps on hea ujuja, peaks ta tal ikkagi silma peal hoidma."

Uuring rõhutab ujumistundide tähtsust. Peamised põhjused, miks vanemad oma lapsi ujumist õppima ei saatnud olid kallid hinnad, halb asukoht või aeg, aga ka see, et laps õppis ujuma iseseisvalt või ei pea vanemad ujuma õppimist tähtsaks. Nendest vanematest, kes kinnitasid, et nende laps juba oskab ujuda, lubaksid 45 protsenti ehk ligi pooled oma lapse basseini ilma järelvalveta. Hämmastav, et siiski leidub ka nende vanemate seas, kelle laps ujuda ei oska, 14 protsenti, kes lubaksid lapse üksi vette.

Dr Freed rõhutab, et madal vesi, kodu lähedus või muu faktor ei ole mingid ohutuse indikaatorid ja lapsed võivad uppuda nii peene hotelli basseinis kui metsajärves, kui nad pole ujuma õppinud ja täiskasvanud neil silma peal ei hoia.