Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
1. juuni 2017, 19:56

Kuidas mõjutab isa sündiva lapse tervist?

Last ootavale emale on pikk nimekiri soovitustest, mida ta peab tegema ja mida ta kindlasti teha ei tohiks. On asju, mis on ilmselged, nagu keeld suitsetamisele ja alkoholile, kuid ka spetsiifilisi nõuandeid vajalike toitainete ja harjutuste vallas. Ent kuidas mõjutab seda kõike lapse eostanud isa ja tema tervislikud harjumused?

Ajakiri TIME pani kirja viis erinevat faktorit, mis mõjutavad arenevad loodet ema kõhus, kuid mis on pärit hoopiski isalt. Ka mees, kes plaanib lapsevanemaks saada, peaks üle vaatama oma elustiili ja harjumused - nagu laste kasvatamiselgi, pole ka raseduse ajal isa sugugi vähem tähtis kui ema.

D-vitamiin

Uuringud näitavad, et isa madal D-vitamiini tase võib tähendada vastsündinu väikest kasvu ja madalat kaalu. Tõsi küll, see on miski, millest laps n-ö välja kasvab, kui saab pärast sündi korralikult süüa ning 9. eluaastaks ei pruugi lapse kasvus ega kaalus enam isa D-vitamiini tasemest mingeid jälgi olla. Kuid siiski peavad teadlased isade D-vitamiini taseme mõju piisavalt oluliseks, et seda edasi uurida. Kummalisel kombel D-vitamiini tasemel emade organismis sama mõju polnud.

Alkohol

Jah, last ootav ema ei tohiks kindlasti alkoholi juua, sest lapsel võib tekkida loote alkoholisündroom. Kuid umbes kolmveerandil nendest lastest, kellel sündroom on tekkinud, on alkohoolikutest isad. Seega võiksid last planeerivad vanemad üle vaadata mõlema alkoholitarbimise harjumused.

Vilets toitumine ja ülekaal

Ülekaalulised isad võivad edasi kanda geene, mis põhjustavad lapsel tulevikus omakorda ülekaalu ja diabeeti.

Stress

Inimestega on isade stressi ja laste tervise vaheliste seoste osas vähe uuringuid tehtud. Kuid uuringud hiirtega näitasid nende järglastel kõrget veresuhkrut ja kõrget stressitaset.

Suitsetamine ja metalliaurud

Nendel lastel, kelle isad suitsetasid veel enne ema rasedaks jäämist, võib kuni kolm korda tavalisest suurema tõenäosusega esineda astmat. Eriti on astmaohus need lapsed, kelle isad hakkasid suitsetama väga varakult või on lapsesaamise hetkeks kaua suitsetanud. Emad, kes enne rasedust suitsetasid, kuid raseduse ajaks tossutamise maha jätsid, astma tekkele sama mõju ei avalda. Sama riski kannavad mehed, kes töötavad keevitamisest või muust metallitööst tekkinud metalliaurude keskel.