Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
5. juuni 2017, 12:15

Ohoo! Beebipillide retsepti saab nüüdsest ka interneti kaudu

Esmakordselt Eestis on võimalus naistel digiretsepti saada läbi interneti, Callmidwife.com lehel naisi nõustavad ämmaemandad saavad välja kirjutada hormonaalseid rasestumisvastaseid vahended, tupepõletike lokaalseks raviks mõeldud infektsioonivastaseid ravimeid ja rasedusaegse aneemia või põiepõletiku ravimeid.

Triinu Adlas, Ämmaemanda nõuandetelefoni 12252 ämmaemand räägib, et naistelt tuleb sageli murekõnesid, et rasestumisvastased tabletid on mitmeks päevaks maale sõites ununenud linna või ka vastupidi ja oma arst või ämmaemand ei ole retsepti pikendamiseks hetkel kättesaadav. "Nüüd tuleb appi Live Chat teenus callmidwife.com lehel," sõnab ta.

Nii callmidwife.com lehel kui ka Ämmaemanda nõuandetelefonil 12252 nõustavad ämmaemandad naisi erinevate rasedusaegsete ja sünnitusjärgsete probleemide korral, rasestumisvastaste vahendite osas ja günekoloogiliste probleemide korral. "Vajadusel saavad meie ämmaemandad callmidwife.com Live Chat teenuse kaudu välja kirjutada ravimeid, mis kuuluvad ämmaemandate retseptiõiguse kohaselt ämmaemandate poolt väljakirjutatavate ravimite loendisse. Sellisteks ravimiteks on hormonaalsed rasestumisvastased vahendid, tupepõletike lokaalseks raviks mõeldud infektsioonivastased ravimid ja rasedusaegse aneemia või põiepõletiku ravimid," räägib Adlas.

Ta rõhutab aga, et eeenus ei ole mõeldud esmaseks rasestumisvastaste vahendite väljakirjutamiseks, vaid juba väljakirjutatud ravimi retsepti pikendamiseks, sest hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite väljakirjutamine eeldab põhjalikumat tervisekontrolli ja inimese eelneva anamneesiga tutvumist.

Teenus toimib nii, et kui patsient kasutab Live Chat teenust callmidwife.com lehel ning konsultatsiooni käigus selgub, et on vajadus ja ämmaemanda poolt võimalus digiretsepti väljakirjutamiseks, siis tuleb enda isik esmalt ID-kaardi või mobiil-ID abil tuvastada. Vastav võimalus selleks on callmidwife.com avalehel. Live Chat konsultatsioon maksab 5 eurot, seega tuleb retsepti saamiseks järgmise sammuna teostada makse ning seejärel saab ämmaemand retsepti välja kirjutada.

Triinu Adlas räägib, et vajadusel saavad ämmaemandad naisi aidata ka näiteks raseduse ajal tabava ägeda põiepõletiku korral, kui patsiendil ei õnnestu oma ämmaemanda või arstiga kontakteeruda. "Põiepõletiku retsepti saamiseks on eelnevalt vajalik teha uriini analüüs ning saata selle vastus Live Chat teenuse kaudu nõustavale ämmaemandale," selgitab ja ja lisab, et ise teenuse eest tasudes on võimalik uriini analüüsi teha Synlabi laborites Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Jõhvis, Viljandis, Võrus, Elvas ja Põltsamaal. "Kui analüüsi vastuse põhjal on uriinis põletikunäitajad korrast ära ja patsiendil on põiepõletikule iseloomulikud kaebused, siis on ämmaemandal õigus välja kirjutada digiretsept nitrofurantoiinile," lausub ämmaemand.

Triinu Adlase sõnul aitab retsepti väljakirjutamise võimalus callmidwife.com kaudu vähendada EMO-sse pöördumiste arvu, sest muude võimaluste puudumisel on paljud patsiendid pidanud just sealt retsepti pikendust paluma. "Meie teenus aitab säästa ka klientide aega ja raha. Näiteks Ida Tallinna Keskhaigla Naistekliiniku erakorralises vastuvõtus on rasestumisvastaste vahendite korduvretsepti väljastamise teenuse hind 50 eurot," märgib ta.