Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. juuni 2017, 09:45

HÄIRIV JA PIINLIK: miks me liigselt higistame ja kuidas sellele piir panna? (1)

Higiplekid riietel, niisked käed ja higipärlid otsaees muudavad suhtlemise teiste inimestega ebameeldivaks ja vähendavad enesekindlust –- liigne higistamine on probleem, mis võib meid nii mõnigi kord ebameeldivasse olukorda panna. Antiperspirantide ja deodorantide abil saame küll ära hoida tugevama higilõhna ja suuremad higiplekid, ent täielikku kindlust need meile ei paku. Mis aitaks?

Miks me higistame?

"Higistamine on normaalne elutegevuse kaasnähtus, mis on hädavajalik kehatemperatuuri reguleerimiseks," räägib proviisor Peeter Villako. Füüsilise koormuse ajal võiks kehatemperatuur ilma higistamiseta tõusta juba ühe tunni jooksul üle 41 ºC.

"Normaalselt suureneb higistamine näiteks palava ilmaga, sportides, rasket tööd tehes, palaviku korral või stressiolukordades. Higistamise oluliseks eesmärgiks on ka jääkainete eemaldamine organismist – 30% kehas leiduvatest mürkainetest eralduvad naha kaudu. Samuti hoiab higistamine naha elastse ja puhtana," selgitab ta.

Miks tekib higilõhn?

Sageli arvatakse, et higi on ebameeldiva lõhnaga vedelik. "Tegelikult on värske higi aga täiesti lõhnatu vedelik, sisaldades 98% vett, lisaks pisut piim- ja rasvhapet ning soola," räägib Villako. Ebameeldiv lõhn tekib tema sõnul alles siis, kui bakterid hakkavad higi koostisosi lagundama.

Inimese nahas on 2 tüüpi higinäärmeid: ekriinsed ja apokriinsed. Ekriinsed näärmed  katavad enamuse kehast, nad funktsioneerivad sünnist saati ja nende põhifunktsioon on organismi jahutamine. Apokriinsed näärmed paiknevad kaenla all, pea ja kubeme piirkonnas ning just nende näärmete toodetud higi on see, mis koostoimes naha pinna bakteritega põhjustab ebameeldivat lõhna. Väikelapsed ei haise kunagi higi järele, sest apokriinsete näärmete areng algab alles puberteedieas.

Mis on liighigistamine?

"Liighigistamine ehk hüperhidroos on higistamine tugevamal määral kui on vajalik keha normaalseks soojaregulatsiooniks," räägib Villako., et s See tervisehäire tekib enamasti noores eas ja võib kesta kogu elu. Liigne higistamine on probleemiks paljudele inimestele. On teada, et liighigistamisest tingitud vaevusi esineb ligi veerandil kõigist inimestest. Liighigistamine häirib tugevasti igapäevaelu ning võib põhjustada ebamugavust ja piinlikkuste momente suhtlemisel.

Villako sõnul võib hüperhidroos oluliselt mõjutada elukvaliteeti, sest nahk on higistamise tõttu kogu aeg niiske. Selle tõttu võib nahk matsereeruda – muutuda pehmeks ja  valgeks. See muudab naha vastuvõtlikuks bakter- ja seennakkustele.

"Liighigistamine võib tõsiselt mõjutada ka tööd ja inimestega suhtlemist," nendib ta. Näiteks võivad mõne ameti (elektrikud, kellassepad, pagarid, meedikud jne) puhul osutuda probleemiks higistavad peopesad. Mõnes ametis tuleb inimesi sageli kättpidi tervitada, mistõttu higistavad käed võivad valmistada piinlikkust. Liighigistamine võib koguni tekitada vajaduse ametit vahetada.

Proviisor nendib, et liighigistamise all kannatav inimene on sunnitud väga sageli duši all käima ning higiplekkide varjamiseks vältima heledate rõivaste kandmist. Hüperhidroosi põdevad inimesed võivad tema sõnul hakata vältima suhtlemist ja sattuda sotsiaalsesse isolatsiooni.

Mis liighigistamist põhjustab?

Nii meestel kui ka naistel võib Peeter Villako sõnul liigse higistamise põhjuseks olla suurenenud kehakaal. "Üleliigne kaal sunnib füüsiliselt rohkem pingutama, keha kuumeneb üle ja vajab jahutust higistamise näol," selgitab ta seda. Kuid liighigistamist võivad põhjustada ka erinevad haigused: kilpnäärmeprobleemid, diabeet, podagra, närvisüsteemi haigused, palavikuga kulgevad haigused, tuberkuloos jt. Villako sõnul on higistamishood ka üks sagedamini esinevaid üleminekueaga kaasnevaid tervisehädasid –- ligi 75% naistel esineb üleminekueas kuuma- ja higistamishooge, päeva jooksul võib neid tekkida 20–-30 korda. Eriti öised higistamishood võivad segada und ja seeläbi elukvaliteeti oluliselt vähendada.

"Paljudel inimestel esineb ärevusseisundis tekkivat emotsionaalset higistamist, mis on enamasti geneetiline," räägib proviisor. Tema sõnul võib tekkida isegi omamoodi nõiaring: mingi emotsionaalne faktor tekitab higistamishoo, mis omakorda muudab inimese üha närvilisemaks. Emotsionaalse higistamise korral higistavad reeglina kõige enam käe- ja jalalabad ning kaenlaalused.

"Tihtipeale ei ole aga liigsele higistamisele mingit mõistlikku selgitust, sest tegemist võib olla lihtsalt inimese eripäraga. Et liigne higieritus ei hakkaks vähendama elukvaliteeti, tuleb sellele ebameeldivale probleemile lahendus leida," rõhutab ta.

Kus leida liighigistamise vastu leevendust?

"Deodorandid maskeerivad lühikeseks ajaks ebameeldiva lõhna, kuid ei vähenda higistamist. Antiperspirandid toimivad ainult väikesel kehapiirkonnal, kuhu neid on manustatud," räägib Peeter Villako. lisades, et l Liigse higistamise vastu võib saada abi loodusest. Näiteks on tõhusa higistamisvastase toimega on mitmekülgsete ja kasulike omadustega ravimtaim aedsalvei (salvia officinalis). "Piiblilegendi järgi võttis salvei ainukese taimena oma puhmaste varju jumalaema Maria koos pojaga ja päästis nad jälitavate Herodese sõdurite eest. Selle eest olevat salveile kingitud tänuväärne võime teha inimestele head.," meenutab ta legende.

Salvei higistamist pärssiv toime tuleneb Villako sõnul aga tema koostisesse kuuluvatest parkainetest, eeskätt rosmariinhappest. On tõestatud, et rosmariinhape pärsib higiteketproduktisooni kuni 52%. "Higieritust vähendab isegi tavaline salveitee, kuid piisava toime saamiseks peab ära jooma väga suure koguse teed," märgib proviisor.

Apteekides on tema sõnul müügil aga salveiekstrakti sisaldavad kapslid, mis sisaldavad salveilehtedes leiduvaid parkaineid rikastatud kujul ning seega on nende higistamisvastane toime märksa tõhusam kui salveiteel. "Erinevalt antiperspirantidest toimivad salveikapslid seespidiselt ning pärsivad higieritust kogu keha pinnal," rõhutab proviisor. lisades, et s Salveist on abi nii ülekaalust tingitud higistamise, klimakteeriumiga kaasnevate higistamishoogude, emotsionaalse higistamise, öise higistamise, käte- higistamise, jalgade higistamise, kaenlaaluste higistamise jms korral. "Ka sobivad need hästi teismelistele, kes tänu hormonaalse tasakaalu muutustele tõttu kannatavad liighigistamise all," lausub ta.