Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. juuni 2017, 09:20

Perearst: "Puugi väljavõtmiseks ei ole vaja minna EMO-sse, see tuleb lihtsalt välja tõmmata." (80)

"Puugi väljavõtmiseks ei ole vaja pöörduda meditsiiniasutusse. Kohe kindlasti mitte erakorralise meditsiini osakonda," rõhutab perearst Karmen Joller, et puuk tuleb lihtsalt välja tõmmata.

Perearst Karmen Joller tuletab suhtlusportaalis Facebook meelde, et EMO on mõeldud inimestele, kelle elu on ohus või kelle terviseseisund võib kiire sekkumiseta ohtlikuks muutuda.

"End naha sisse imenud puuk ei ohusta mitte mingil moel lühikese aja jooksul inimese elu ega tervist. Ei ole oluline, kes selle välja võtab," sõnab ta, et selleks ajaks, kui inimene EMO-sse jõuab, ukse taga 3 tundi ootab ja meedik pintsetid haarab, on puuk kõik haigustekitajad juba ammu-ammu inimese organismi "oksendanud". "Haigus kas on või ei ole," märgib ta. Ja kui puugi pea sisse jääb, siis on tegu surnud puugiga – pea mädaneb ise välja, tavaliselt kolme-nelja nädala jooksul. "See, et naha sisse jäänud pea on ohtlik, on müüt," rõhutab ta. 

Perearst tuletab meelde, et puuk tuleb lihtsalt välja tõmmata. Pintsettidega on seda tema sõnul kõige mugavam teha, kuid on olemas ka spetsiaalsed puugitangid, mis on väga odavad ja mida müüakse igas apteegis.

Karmen Joller tuletab meelde, et puukentsefaliidi vastu saab vaktsineerida. Puukborrelioosi puhul aitab enda jälgimine kuni 4 nädala jooksul ning kui tekivad gripisarnased sümptomid, nahalööve või muud kahtlased ilmingud, tuleb ühendust võtta perearstikeskusega.