Maale sõites jälgi, et ravimid on kaasas.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. juuni 2017, 14:10

Diabeetikud ja vererõhuhaiged peavad suveperioodil tegema teadlikke ja tervislikke valikuid

Pikkadel ja soojadel suveõhtutel erutavad maitsemeeli naabrimehe õuelt tulev grillliha lõhn ja poes tundub õlu kõige isuäratavam valik. Südamearst aga manitseb, et inimesed, kes põevad suhkrutõbe või kellele on probleeme kõrge vererõhu ja südame rütmihäiretega, peaks enda menüüst rasvase liha välja arvama ja alkoholi asendama kaevu kangega.

Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloog Margus Viigimaa ütleb, et üldiselt tähendab suvi krooniliste haigustega kimpus olevatele inimeste jaoks kergemat perioodi, kuid see sõltub inimesest ja ka põetavast haigusest. “Vererõhuhaigetel on küll suvel kergem elu. See on tingitud sellest, et suvel on inimestel puhkused ning linnakära eest põgenetakse suvilatesse. Kui sügisel linna naastakse, tekitab kiire töötempo aga jälle stressi ja unepuudust ja vererõhk hakkab taas tõusma,” räägib tohter.

Diabeetikud vältigu magusaid puuvilju

Viigimaa toob näite oma tööpraktikast, mil tema vererõhuhaiged patsiendid on suvilasse sõites ravimid koju unustanud ning siis selgub, et nende vererõhk on ka ilma tablettideta mõõdukas, sest nad elavad stressivaba elu. Siiski lisab doktor, et ravimite võtmise pausile paneku või mõõdukama ravirežiimi peaks enne oma arstiga läbi arutama. Kui aga inimene põeb hüpertoonia raskemat vormi, peab ta alati veenduma, et tal oleks ravimid kaasas. “Mul on olnud juhuseid, kui patsiendid on läinud välismaale puhkama ja unustanud ravimid koju. Välismaal digiretseptid ka ei toimi ja seega olen ma pidanud saatma neile paberretsepte, mis võtab aega. Osadel juhtudel olen ka retsepte arvutisse skänninud, et patsiendid need kiiresti kätte saaksid, sest regulaarsele ravimivõtjale võib ravimi puudumine olla väga ohtlik.”

Aga kuidas on vererõhuhaigetel suhe kuuma ilmaga? “Mõned patsiendid on väga kuumatundlikud, kuid õnneks Eesti suvi ei paku enam viimasel ajal nii palju kuuma. Mul on patsiente, kes ütlevad, et saavad kuumaga olla vaid keldris või majaseina varjus, sest päikesepaiste käes hakkab neil halb ja vererõhk tõuseb. Samas on ka patsiente, kelle vererõhk just kuuma ilmaga alla läheb, sest nende veresooned on ahenenud, kuid kuumaga sooned laienevad,” selgitab tohter. Ta lisab, et ka südamepuudulikkuse ja rütmihäirete all kannatavatele inimestele mõjub suvekuumus pigem negatiivselt.

Doktor Viigimaa jagab kroonilistele haigetele ka suviseid toitumissoovitusi. Ta märgib, et kuigi maitsvad ja mahlased õunad ning pirnid näivad ahvatlevad, siis diabeetikud peaksid neid siiski vältima. “Mida magusam puuvili, seda ohtlikum on see suhkruhaigele,” ütleb ta ning soovitab nii suhkrurikkad puuviljad kui ka marjad asendada juur- ja köögiviljadega. Kõrgvererõhutõve põdevatel inimestel soovitab doktor Viigimaa aga just puuvilju ja ka juurvilju süüa. “Neis leidub magneesiumit, mis aitab vererõhku langetada.” Ka teevad tohtri sõnul tervisele pai jõhvikad ja arooniad.

Samuti peaks diabeetikud vältima jäätist ning ka laatadel ja festivalidel müüdavat värvilist jääjooki. “Kõige parem jook on vesi! Kui otsitakse head maitset, siis soovitan osta naturaalselt maitsestatud veesid, näiteks jõhvikavett.” Tohter rõhutab, et ka ise saab teha hea maitsevee: lisage veele jääd ja pange sisse laimi- või sidruniviile. “Selline vesi on kindlasti tervislik valik, sest see sisaldab muu hulgas ka antioksüdante.”

Grill-liha asemel küpseta baklažaani

Lihasõbrad kipuvad end suvistel grillipidudel üle sööma, ampsates suurest lihalatakast tüki ka siis, kui kõht on juba punnis ja süda hakkab pahaks minema. Vererõhuprobleemidega inimesed peaks aga šašlõki asendama köögiviljade ja kala grillimisega. “Liha on väga rasvane ja soolane. Selle asemel võiks grillida fooliumis balkažaani, mis on väga maitsev. Ja oma kodukoha lähedalt püütud kala on ka alati suurepärane valik.”

 Viigimaa ütleb, et suurt kasvu mehed, kes ühe korraliku grillpeo jooksul ohtralt liha ja õlut konsumeerivad, tunnevad end halvasti just järgmisel päeval, sest selleks ajaks võib olla vererõhk väga kõrgeks läinud. Alkoholi pruukimine on kõrge vererõhuga inimestele aga väga ohtlik ja napsuga ülepingutamine võib lõppeda isegi insuldi või infarktiga.

Ka suhkurhaiged peaks märjukesest eemale hoidma. “Alkoholi toimel hakkab veresuhkur kõikuma,” ütleb arst. “Eriti ohtlik on magus alkohol, aga kui üldse valima peaks, siis lahjem alkohol on parem kui kange. Naiste puhul pole pokaalike külma valget veini veel kõige hullem. Meeste puhul on see kogus kaks pokaali.”

Inimesed, kellel on nii diabeet kui ka kõrge vererõhk, ei tohiks aga alkoholipudelit suu ligidalegi tõsta.