Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
8. juuni 2017, 17:10

Viis põhjust, miks uni ei tule (1)

Kas oled kunagi unetult voodis vähernud mõtisklenud selle üle, miks uni ei tule? Siin on viis kõige sagedasemat põhjust, mis sind hilistel õhtutundidel ärkvel hoiavad.

* Sa tegid trenni hilja õhtul. Varem ei pruugi sul enda vormishoidmiseks aega olla, kuid hilisõhtune trenn võib une viia, kirjutab allwomenstalk. Pea meeles, et raske trenn enne plaanitavat voodissepugemist võib panna südame kiiremini tööle ja ergutada ainevahetust. Seepärast sa uinuda ei saagi.

* Sa magad hommikuti kaua. Kui lähed õhtul hilja magama ja järgmisel hommikul ärkad hilja, võib see takistada sul järgmisel õhtul magama jäämast - su sisemine kell läheb sedaviisi toimides lihtsalt sassi.

* Sa muretsed, et ei jää magama. Jah, unetuse põhjuseks võib olla ka une pärast muretsemine. Kui lähed teki alla pugedes pingesse, et pead kohe uinuma, sest hommikul ootavad rasked tööd ees, tõuse parem üles ja tegele veidi teiste asjadega. Ja siis proovi uuesti.

* Sa napsutasid õhtul. Enne und klaasikese rüüpamine võib une soodustamiseks tunduda hea mõte, kuid see tegevus võib su hoopis unetuks teha. Joo napsu asemel hoopis taimeteed.

* Sul on tuba liiga valge. Kõik elektroonilised vidinad, mille ekraanid helendavad, annavad ajule signaali, et tuleb ärgata. Viska kõik seesugune magamistoast välja!