Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. juuni 2017, 10:30

Kuidas suvel kiharate eest hoolt kanda?

Suvekuumade saabudes heidame seljast vammused, kanname reeglina pisut vähem meiki ja lähtume üleüldse ütlusest "vähem on parem". Küll aga ei kehti need reeglid juustehoolduses, sest päikesekiirgus ja merevesi võib ka kõige kaunimad juuksed muuta takusteks tuustideks. Juuksur Rane Viks annab näpunäiteid, mida suvel juukseid hooldades kindlasti tasuks silmas pidada.

Kui talvel on põhiprobleemiks juustesse tekkiv elekter, siis suvel kipuvad juuksed kuivaks ja takuseks minema.

"Nii talvel kui suvel tuleks juuste eest korralikult hoolitseda. Kuna talvel on külm ja karge, tuleks mütsi peas hoida. Sama tuleks tegelikult teha ka suvel," räägib Rane.

Juuksuri sõnul on suviti juustele põhilisteks ohuteguriteks lõõskav päike, tuulised ilmad ja soolane merevesi. Loomulike lokkide puhul tuleb olla aga igas mõttes tähelepanelik. „Need on niigi kuivad. Kui neid suvel ka ei niisuta, on tulemuseks väga kuivad ja haprad juuksed. Kui viibida pikemalt päikese käes, tulekski peas mütsi või rätikut kanda,“ soovitab ta. 

Niisuta, niisuta, niisuta!

Selleks, et takutuuste vältida, soovitab Rane kasutada erinevaid niisutavaid tooted - niisutava toimeainega võiksid olla nii palsam, õli kui juustesse jäetav spreipalsam. "Igapäevases hoolduses võiks suvel juures olla ka õlitooted. Kui suvel on juuksed eriti kuivad, on õli selleks suurepärane niisutaja. Suveks võiks endale muretseda ikka suvised juuksehooldustooted, millel oleks UV-kaitse," räägib ta. 

Juuksur räägib, et niisutavaid juuksehooldustooteid on suvel eriti oluline kasutada, kuna vastasel juhul  on tulemuseks kuivad, haprad ja lõhenenud juukseotsad. Samamoodi tuleks tähelepanu pöörata ka peanaha olukorrale. "Kui peanahk on kuiv, on probleemiks ka peanaha ketendus ja sügelus. See kõik on välja paista ka meie juustest. Peanahale tuleks tähelepanu pöörata, kuna sealt algab kõik - kui peanahk on korrast ära, on ka juuksed stressis," sõnab ta. Et taolisi probleeme vältida, soovitab juuksur kasutada kergemaid õlisid, mida peanahale masseerida, ööseks peale jätta ja hommikul ärgates maha pesta. 

„Õli toidab juukseid, eemaldab kahusust ja elektrit, annab juustele siledust ja läiget. Kui kanda õli märgadele juustele, siis see annab pehmuse ja sileduse. Kui panna seda kuivadele juustele, annab see kauni läike,“ räägib Rane. Palju kasutatakse ka populaarset kookosõli. Juuksur sõnab, et ka seda võib juuksehoolduses julgelt kasutada, ent sel juhul tuleks see kokku segada juuksemaski sisse.

Eemalda juustest jäägid

Kui väljas paistab päike ja temperatuurid on kõrged, ihaldavad paljud mereveest kuumusele leevendust leida. Küll aga tasub seejärel ka oma juustele mõelda.

"Kui suvel palju meres ujuda, võiks kasutada sügavpuhastavat šampooni, et kõik soola jäägid ikka juustest eemalduksid," soovitab juuksur. "Kui soolad või kloorine vesi juustesse kuhjub, on mõlemal juhul tulemuseks väga kuiv peanahk ja juuste värvimisele mõjutab see kindlasti ka värvi tulemust. Erilist tähelepanu võiks pöörata loomuliku loki ja heledaks värvitud juustele,“ sõnab ta. Kui juustes on palju soolasid ja kloori jääke, võib juuksuri sõnul juuksevärv muutuda. „Näiteks blondidel juustel tuleb sisse rohekas varjund.,“ teab ta rääkida.