Dr. Peep Põdder usub, et kindlasti muudab see protsess Savisaare tervisliku seisundi hullemaks Foto: Hendrik Osula
Krimi
14. juuni 2017, 16:10

SAVISAARE SÕBER JA RAVIARST: see protsess tema tervist küll paremaks ei tee (110)

Edgar Savisaar viidi kolmapäeval otse kohtusaalist kõrge vererõhu ja pulsiga ära kiirabiga haiglasse. Kohtu all viibiva poliitiku head sõpra ja pikki aastaid tema tervise järele valvanud Peep Põdderit pahandab, et haige delikaatsed terviseandmed üldse meediasse jõudsid. "Ma tahaks kohe näha seda infot jaganud inimest ja tema peale tervisekaitseinspektsiooni kaevata."

Jõgeva haigla peaarst Peep Põdder ütleb Õhtulehele, et Savisaar ise väga tahab kohtusse võitlusesse minna ja ennast kaitsta. "Tegelikult küll tema reaalne seisund üldse ei võimaldaks tal seal olla. Väga raske on talle seda selgeks teha, sest pigem ta peaks oma praeguste näitajatega haiglas olema. Nagu selgus, pole kahjuks seda ka kohtule võimalik selgeks teha."

Savisaare ihuarstile ei meeldi ka kiirustamine kohtumeditsiinilise ekspertiisiga. "Eriti kui see (komisjon - toim) koosneb kolmest lahanguarstist, selle arstide valikuga on küll natuke kiirustatud. Enne peab ikka surma ära ootama ja siis lahkama hakkama," ironiseerib ta.

Põdder usub, et kindlasti muudab see protsess Savisaare tervisliku seisundi hullemaks. "See on niigi küllaltki hull. Minu kui tema tohtri ja sõbra jaoks on probleem, et ma näen, et ta ei ole suuteline ennast adekvaatselt kohtus kaitsma. Lõppude-lõpuks võib ju tilkade ja voodiga kohal olla, aga tal on päris tõsised mäluhäired ja kõrgemate kognitiivsete funktsioonide häired (mälu, intellekt ja omandamisvõime - toim)," ütleb Põdder.

"Edgar on – kas ta tahab või ei – poliitikas. See mis seal täna (kolmapäeval -toim) toimus oli ju ka kõik poliitika," märgib Põdder ja ütleb, et poliitikas olemiseks ei pea erakonnajuht olema. "Tõsi, partei juhtimisega pole ta juba pikka olnud seotud. Juht on Jüri Ratase nimeline noormees."

Protsess pole pädev!

Ta viitab, et kohus uurib sisuliselt Savisaare jalakaotuse ning pikaajalise narkoosi eelset perioodi. "Selle kohta on tal päris tõsised mäluaugud. Kuidas te mõistate inimese üle kohut, kui ta tõsiselt ei mäleta. Mina olen sellisel veendumusel, et tema tervis küll paremaks ei lähe. Hea, kui halvemaks ei lähe! Kahjuks ta ei anna endale tihti aru, et tervis ei ole enam see, mis enne."

Põdderi arvates ei peaks kaitse kehva tervise tõttu küll midagi kohtult paluma. "Kohtul endal võiks mõistus peas olla! Kuid arvestades seda kohtunikku, on ka minul temaga eelnev ebameeldiv kontakt. Nii ebapädevat ja arrogantset kohtunikku pole mina oma elus veel näinud nendes protsessides, millega mul on olnud kontakti arstina. Olen olnud tunnistajana protsessil, kus Savisaare nimi lipsas läbi. Selle kohtuniku reaktsioon oli pigem põlglik kui erapooletu," kritiseerib ta antud protsessi juhtivat kohtunikku Anne Rebast.

Põdder rõhutab, et sellises tervislikus seisundis nagu Savisaar on, ei saa inimene tavapäraseid asju teha. "Ta saab eluga hakkama, isegi saab juhtimisega hakkama, aga situatsioon, kus sa pead ennast kaitsma prokuröri [rünnakute] eest, seal on vaja häid kognitiivseid võimeid ja väga head mälu. Seda kahjuks Edgaril praegu ei ole ja [prokurör Steven-Hristo] Evestus saab sellest väga hästi aru. Ei maksa arvestada, et Evestus loll on – ta on üks targemaid prokuröre ja saab väga hästi aru. See, et ta pööritab silmi ja ütleb, et Edgar tahab protsessist kõrvale hoida, aga see pole nii. Kõige suurem probleem on, et Edgar ei taha just kõrvale hoida. Ta tahab selle eest isegi veel kakelda, aga tema seisund ei ole täna selline."

Doktor Viktor Vassiljev: "Kiirabi olgu [ka edaspidi] valmis, siis jääb ellu." Foto: Teet Malsroos

Meedikute kommentaarid Savisaare vererõhu kohta

Edgar Savisaarel oli enne hospitaliseerimist vererõhk 165/98, pulss oli hommikul 118. Õhtulehega suhelnud haiglaarst ütleb, et vererõhu norm on vahemikus 110/65-140/90 mmHg; pulss 60-90 lööki minutis. Need näitajad kehtivad rahuolekus keskmisel inimesel (180 cm; 70 kg).

Riigikogu liige ja Savisaare parteikaaslane doktor Viktor Vassiljev ütleb kommentaariks: "[Vererõhu] näidud ei puutu asjadesse. Inimesi on ka täiesti normaalsete näitude ja analüüsidega ära surnud. Mis seal konkreetselt toimus, pole mul õrna aimugi, kiirabi teab, aga kiirabi ilmselt ei ütle. Igatahes juhtus nii, naga arstlik komisjon ütles - peab vastu, kui režiim soodne, aga kiirabi olgu [ka edaspidi] valmis, siis jääb ellu. Nii läkski."

Kirurg Mart lisab varasemate kolleegide poolt öeldule, et Savisaare vererõhk on normis, kuid selline kiire pulss võib viidata südamerütmihäirele – kodade virvendusarütmiale, kui varasemalt on rütm on olnud aeglasem või kui ei ole arütmiat olnud, siis uus ja kiire arütmia võib olla eluohtlik. "Arvestades aga ta varasemaid südamelihaseinfarkte, siis suure tõenäosusega on tal see rütmihäire juba varasemast," ütleb meedik.