Alkoholist loobudes võid peagi peeglisse vaadates märgata, et su jume on muutunud kaunimaks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
20. juuni 2017, 14:20

Kuus muutust, mis toimuvad sinuga alkoholist loobumisel (2)

Alkoholist loobumine on väga hea mõte ning kasu tervisele kaalub üles kõik selle tegevusega kaasnevad raskused.

Women’s Health toob välja kuus muutust, mida võid enda tervise juures alkoholist loobudes märgata.

Sa magad paremini. Kui napsutad enne magamaminekut, mõjutab see su aju aktiivsust ning selle tulemusena ei puhka sa korralikult välja. Sulle võib küll tunduda, et uinud kergemini, kuid pärast esimest unetsüklit tabab sind katkendlik ja pinnapealne uni. Kui loobud alkoholist, magad paremini.

Sa sööd õhtuti vähem kaloreid. Ajakirjas American Journal of Nutrition avaldatud uuring märgib, et alkohol soodustab ülesöömist kõigi teiste asjadega võrreldes enim. Alkohol nimelt suurendab söögiisu ning napsusena süüakse keskmiselt 30% rohkem kui muidu. Ja ka alkohol ise on äärmiselt kalorirohke.

Su isud muutuvad. Näiteks võid sa hakata ihaldama magusat. Nimelt on suhkrul ja alkoholil ajule sarnane mõju ning kui loobud alkoholist, tekib sul isu magusa järele.

Su kaal langeb. Nagu juba öeldud, alkohol on äärmiselt kalorirohke. Teadlased on leidnud, et mõõdukalt napsitavatel inimestel lisandub tänu alkoholile päevasele kaloraažile 433 kilokalorit, naisel 300 kilokalorit. Kainelt mõeldes tähendab see ju, et alkoholi menüüst eemaldamisel on kaalust maha võtmine tunduvalt kergem.

Su jume muutub kaunimaks. Juba mõni päev pärast napsutamisega lõpparve tegemist võid märgata, et su nahk on säravam. Et alkohol põhjustab kehas dehüdratsiooni, mõjutab see ka naha niiskustaset. Kuiv nahk ei ole aga kaunis. 

Sul väheneb risk vähki haigestuda. Paljud uuringud kinnitavad, et napsutamine suurendab oluliselt erinevatesse vähivormidesse haigestumist. Ning mida rohkem sa jood, seda rohkem sind vähk ohustab.