Oodatav eluiga sünnimomendil ja tervena elatud aastad Euroopa Liidu riikides (2015).Foto: Tervise Arengu Instituut
Terviseuudised
20. juuni 2017, 13:25

GRAAFIK: milline on eestlaste oodatatav eluiga võrreldes teiste Euroopa rahvastega? (30)

Eestlaste oodatav eluiga on pikem kui lätlastel-leedukatel, selgub Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud kogumikust „Tervis Baltimaades 2015“, kuid see jääb oluliselt alla Euroopa Liidu keskmisele.

Kuigi oodatav eluiga on viimastel aastatel kõigis Balti riikides kasvanud, jääb see siiski oluliselt alla Euroopa Liidu keskmisele, mis meestel on 77,9 ja naistel 83,3 aastat. Seejuures on Läti ja Leedu mehed kõige madalama oodatud elueaga Euroopa Liidus, Eesti mehed on 73,2 oodatava eluaastaga Euroopas tagantpoolt seitsmendad. Ka Eesti naised elavad eeldatavalt Läti ja Leedu naistest kauem, jäädes Euroopa keskmisele alla vaid ühe aastaga.

Väga palju inimesi sureb Baltimaades vigastuste või muude väliste põhjuste tõttu. „Suitsiidide ja liiklussurmade arv on viimase 15-20 aasta jooksul oluliselt vähenenud. Siiski on vigastusest ja muudest välispõhjustest tingitud surmad vereringeelundite haiguste ning pahaloomuliste kasvajate kõrval jätkuvalt kolmas peamine surmapõhjus,“ ütles Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika osakonna analüütik Riina Tilk.

TAI tervisestatistika osakonna ning Läti ja Leedu tervisestatistikute koostöös ilmunud kogumik „Health in the Baltic Countries 2015“ annab ülevaate kolme Balti riigi demograafilistest ja sotsiaalmajanduslikest näitajatest, inimeste tervisekäitumisest ning reproduktiivtervisest, suremusest ja haigestumusest, tervishoiuteenuste kasutamisest ning tervishoiukuludest 2015. aastal. Mitmetele võrdlustele annab laiema konteksti Euroopa keskmise näitaja esitamine ning olulisemaid muutusi analüüsitakse ka pikemas ajaperioodis.

Ingliskeelne „Health in the Baltic Countries 2015” on Baltimaade tervisestatistikat koondava sarja 24. väljaanne. Seekordne kogumik antakse välja ka trükisena, mida on võimalik tasuta tellida TAI tervisestatistika osakonnast, kirjutades [email protected]  Varasemate aastate kogumikud on kättesaadavad Tervise Arengu Instituudi kodulehel uuringute andmebaasis.