Kui kipud jaaniajal grillliha ja -vorstidega liialdama, tasub pärast seda süüa mõnda aega rohkem köögivilju ja juua piisavalt vett, et organismi puhastada.Foto: Robin Roots
Keha
22. juuni 2017, 09:53

HOIA MAKSA: toitu tervislikult ja võta pärast jaani ette organismi puhastuskuur (4)

Jaanipäevaga – nagu napi suvega üldse – kaasneb eestlastel lõputu vajadus süüa tulistel sütel grillitud liha. See paneb aga paraja põntsu maksale.

Farmatseut Merilin Israeli sõnul ei kipu inimesed teadvustama, et ilma maksata pole võimalik elada ning seetõttu tuleks seda üle 500 elutähtsa funktsiooni täitvat organit säästa. Suvine lõputu lihasöö- mine ja selle kõrvale alkoholi rüüpamine seda paraku ei tee, pigem vastupidi. Oma maksa tervise heaks saab aga igaüks ise väga palju ära teha. «Lihtsad võtted on hoiduda alkoholist või piirata selle tarbimist, ei tohiks liialdada suure rasvasisaldusega toiduga ning tuleks jälgida, et toidusedelis oleks rohkelt köögivilju,» juhendab Israel.

Proviisor Peeter Villako paneb südamele, et nii maksa kui ka südame tervise huvides on vabaneda liigsest kehakaalust, anda oma kehale piisavalt füü- silist koormust, liikuda palju värskes õhus ja jälgida toitumist.

Toitumine kontrolli alla

Maksa tervise huvides peaks piirama ennekõike rasvaste toitude, maiustuste, pagaritoodete, rämpstoidu, konservante sisaldavate snäkkide, aga ka liigsoolaste ja väga vürtsiste toitude tarbimist. Mõistlik oleks loobuda ka magusatest karastusjookidest. «Õnneks on toiduaineid, mis on maksale abiks ja aitavad tema tervist hoida,» sõnab Villako. Kasulik on süüa kiudainerikkaid toite, nagu kaer ja tatar, maksasõbralikud toiduained on ka pähklid ning aedviljad, eriti brokoli, oad ja rohelised toorsalatid.

Peeter Villako räägib, et ehkki see võib kõlada üllatavalt, toetab maksa tööd mõõdukas kohvijoomine, ka on abi rohelisest teest. «Maksa töö hõlbustamiseks on oluline hoida oma seedetrakti sisu piisavalt pehme, selleks oleks hea juua piisavas koguses vett,» õpetab proviisor. Toitude maitsestamiseks on õigem soola ja pipart vältida ning kasutada seedimist soodustavaid ja maksasõbralikke maitseaineid: küüslauku, oreganot, salveid ja rosmariini.

Jaani järel kasinus kasuks

Kui jaaniõhtul kõik õpetussõnad meelest lähevad ja suurel söömapeol ei õnnestu kuidagi piiri pidada, soovitab apteeker Kerli Valge võtta pärast jaanipidusid ette organismi puhastamine. «Et maks saaks loomulikul teel puhastuda, lisa oma menüüsse köögi- ja puuvilju, marju, kaunvilju ning puhast vett ja taimeteed,» soovitab ta. Puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ensüüme ja vitamiine, kiudaineid ning looduslikke antibakteriaalseid aineid, mis aitavad kaasa maksa puhastumisele.

Organismi puhastamise ajaks soovitab Valge jätta menüüst välja alkoholi, kohvi, sigaretid, praetud ja grillitud road, pooltooted, suitsutatud ja tööstusliku äädikaga valmistatud tooted ning kahjulikke e-aineid (eriti säilitus- ja värvaineid ning maitsetugevdajaid) sisaldavad toidud. Ka võiks apteegist küsida maksa funktsiooni toetavaid ja maksa kaitsvaid tooteid, mis toetavad toksiinide eemaldamist kehast.

Miks on maksa tervis oluline?

«Maks fi ltreerib ja puhastab verd, aidates organismil vabaneda kahjulikest ainetest, ning toodab paljusid eluliselt vajalikke aineid: valke, seedeprotsessi jaoks vajalikke ensüüme ja sappi ning hoolitseb kolesteroolitaseme tasakaalu eest. Maksal on oluline roll ka süsivesikute ja rasvade ainevahetuses ning immuunsüsteemi toimimises. Ka on maks energia varasalv, kus säilitatakse glü- koosivarusid, mineraale ja rasvlahustuvaid A-, E-, D- ja K-vitamiine,» võtab proviisor Peeter Villako kokku maksa ülesanded. Selline aukartustäratav ülesannete hulk tähendab aga ka seda, et kui maks on üle koormatud ega tule oma tööga hästi toime, kannatab selle tõttu kogu organism.