Terviseuudised

Ohhoo! Eestis avastatud bakter jõudis toidulisandis müügile ka Austraalias (1)

Toimetas Silja Paavle, 26. juuni 2017, 13:45
Marika Mikelsaar märgib, et kui algselt tunti ME-3 mikroobina, mis pakub infektsiooni ja oksüdatiivse stressi vastu kaitset ning teati mõningaid tema tähtsamaid omadusi, mis selle kaitse tagasid, siis tänaseks on mikrobioloogide ja biokeemikute koostöös leitud ligi kümmekond uut toimemehhanismi, mille kaudu ta organismis erinevates tingimustes töötab.Foto: SILLE ANNUK
Tartu ülikooli patenteeritud piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 kogub maailmas üha enam populaarsust. Siiani olid ME-3 sisaldavad toidulisandid müügil 12 riigis, aprillis jõudis uus toidulisand ka Austraalia turule. Teadlased otsivad sõbralikulebakterile üha uusi kasutusalasid. Austraalia turule jõudmine on TÜ teadlaste jaoks oluline märk, kuna näitab, et tüvega seotud teadusuuringud olid piisavad, et vastata regulatsioonide nõuetele. Uudne toidulisand on eriline, kuna selle ainsaks toimeaineks on TÜ poolt patenteeritud probiootiline tüvi Lactobacillus fermentum ME-3, mida Eestis tuntakse ka „Helluse bakteri” nime all. „ME-3 on müüdud kohalike keeruliste tolli eeskirjade tõttu firmale Spectrumceuticals tooraine ja mitte valmisproduktina. Nende esimene toode - BioOne™ - sisaldab ühes kapslis 8 miljonit Lactobacillus fermentum ME-3 bakterit. Selle probiootilise toote põhiliseks eesmärgiks on seedesüsteemi toetamine,“ rääkis professor Ma

USA, Kanada, Kesk- ja Lõuna Ameerika turul on ME-3 sisaldusega 3 erinevat toidulisandit, mis on suunatud südametegevuse, immuunvastuse ja organismi vastupanuvõime tugevdamisele ning maksa toksiinidest vabastamisele.

Tartu ülikooli teadlased avastasid piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 1995. aastal.Bakter Lactobacillus fermentum ME-3 on ainulaadne sellepoolest, et temas on kombineeritud kaks poolt – ta on antimikroobne ja samal ajal ka antioksüdantne. Seega on tal otsene hävitav mõju kahjulikele mikroobidele ja kasulik mõju inimorganismile.

Samal teemal

12. juuli 2017, 14:10
Levinuimad vitamiinid: millal neid võtta ja millal eemale hoida?
30. jaanuar 2015, 17:08
Kuidas tugevdada immuunsüsteemi?
30. aprill 2013, 07:52
Piimhappebakteri avastaja Marika Mikelsaar esitatakse maailma toiduauhinna kandidaadiks
26. november 2011, 09:01
Bakterid ei ravi, vaid aitavad tervist säästa