Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. juuni 2017, 16:20

Kolm lihtsat reeglit, mis aitavad suuhügieeni parandada (3)

Hambaarstid ja suuhügienistid kuulevad patsientidelt tihti päris kummalisi arvamusi hammaste hügieeni kohta või siis ei võeta hügieeniteemat lihtsalt kuigi tõsiselt.

 

Anneli Tammet, Unimed Ühendatud kliinikute suuhügienist lausub, et tegelikult kuluks igaühel järgida hammaste eest hoolitsemisel kolme lihtsat reeglit, mille abil hammaste ja seeläbi ka kogu organismi tervis muutub paremaks. Siin need reeglid on:

1. Käi regulaarselt hambaarsti/suuhügienisti juures kontrollis!  Igapäevase hammaste pesu kõrval tuleks käia korra aastas profülaktilises kontrollis, lasta eemaldada hambakivi ja teha soodapesu. Kontrollis tuleb käia ka siis, kui sul omateada mingeid muresid pole. Nõnda on võimalik mõni „hambamure“ täiesti ära hoida, rääkimata sellest, et mida varem raviga alustada, seda rahakotisõbralikum on protsess.

2. Muretse hambaharja kõrvale ka teised hügieenitarbed! Ainult hambaharjast jääb suuõõne ja hammaste korralikuks puhastamiseks väheks, vaja oleks täiendada hambapuhastusarsenali veel mitme abivahendiga: kasutada igapäevaselt hambaniiti või hambavaheharjasid, keelekaabitsat ja mikrofi iberlappi. Neist viimane on uuem leiutis suuõõne hügieenis. See käib sõrme otsa ning sellega on hea puhastada põskede siseküljed, hambad ja keel.

3. Lase suuhügienistil kord aastas teha soodapesu! Paraku kipub olema nii, et ka kõige ideaalsema suuhügieeni korral leidub suus ikkagi kohti, kuhu hambahari ja niit ei jõua. Võta endale reegliks 1-2 korda aastas suuhügienisti juures käia ning lasta teha hammastele põhjalik puhastus, mille käigus eemaldatakse hambakivi, pigment ning katt. Otseselt soodapuhastus hambaid ei valgenda, küll aga toob välja nende loomuliku värvi ja loob sellega veidi valgendava efekti.