Kaariese tõttu lagunenud ja ravimata hammaste juurte alla lõualuusse võib tekkida põletik - kui see ägeneb, on sellest kahjustatud kogu keha. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. juuni 2017, 13:50

Ettevaatust! Lagunenud hambad mõjutavad kogu organismi tervist (13)

Kõik teavad, et kui hammaste eest hästi hoolitseda, siis on naeratus ilus ning hambad naljalt ei valuta. "Vähem aga teadvustatakse seda, kui olulisel määral mõjutavad lagunenud hambad kogu keha tervislikku seisundit ja seeläbi ka inimese elukvaliteeti," sõnab hambaarst Ingrid Kokmann.

Unimed Ühendatud Kliinikute hambaarst Ingrid Kokmann kõneleb, et kaariese tõttu lagunenud ja ravimata hammaste juurte alla lõualuusse võib tekkida põletik. Kui see ägeneb, kahjustub lõualuu struktuur ja põletik levib tekkekohast edasi limaskesta või naha alla. "Taoline põletik pole naljaasi, sest kui see liigub edasi pea ja kaela lihaste vahelistesse kohtadesse ja jõuab südame või ajuni, siis halvimal juhul on tulemuseks eluohtlik seisund. Samuti võib põletik suurte veresoonteni levides põhjustada bakterieemia ehk veremürgituse," hoiatab hambaarst. Ägeda hambajuurepõletiku tõttu tekib suhu, näole või kaelale turse, mis võib hakata lausa hingamist takistama. Üleüldse on haige enesetunne väga kehv ja tekib palavik.

Tõsi, mitte alati ei väljendu hamba juurealune põletik nii ägedalt. "Hoopis tavalisem on, et põletikulised protsessid kulgevad aastaid kroonilise ja varjatuna ning inimene ise ei pruugi neist teadlik olla," räägib Ingrid Kokmann. Sellisel puhul põletik aeg-ajalt ägeneb, näiteks külmetuse korral, kuid enamasti kulgeb märkamatult. "See on võimalik, sest inimese organism tegeleb pidevalt põletiku mahasurumisega. Paraku toimub see protsess kogu keha kurnamise arvelt," nendib ta. 

Seos mitmete tõsiste haigustega

Hambaarsti kinnitusel tekib põletik  hammast ümbritsevates kudedes kehva suuhügieeni tagajärjel. "Teadlased on leidnud parodontiidi seoseid selliste raskete haigustega nagu diabeet, südame-veresoonkonna haigused, insult ja isegi enneaegne sünnitus," loetleb ta lisades, et kui osa hambaid on puudu või lagunenud, muutub märkimisväärselt ka inimese toidulaud.

"Kuna ta ei saa enam nii hästi mäluda, peab piirduma pehmemate toiduainete söömisega. See omakorda mõjutab seedimist ning osa toitaineid võib hoopiski vajaka jääda," ütleb Ingrid Kokmann. Puuduvate hammaste tõttu on häiritud lõualiigeste töö ning arvatavasti tuleb loobuda ka väga külmadest, kuumadest ja magusatest toitudest, sest lagunenud hambad on tundlikud. 

Ka kannatab hambaarsti sõnul sellisel puhul psüühiline tervis, sest puuduvad või inetud hambad ja halb hingeõhk mõjutavad otseselt enesehinnangut. "On tavaline, et katkiste hammastega inimesed lõpetavad naeratamise, püüavad rääkides varjata oma suud või hullemal juhul võimalikult vähe teiste inimeste suhelda," räägib ta, et terved hambad on olulised mitte ainult kogu organismi hea tervise tagamisel, vaid ka vaimse tervise ja sotsiaalse heaolu saavutamise seisukohalt.