Lemmiklooma kallistamine teeb tuju kiirelt heaks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
28. juuni 2017, 15:30

Kuus tegevust, mis teevad tuju kiirelt heaks (1)

Kui tuju on halb, tuleb seda parandada. Need kuus tegevust loovad kiiresti veidi rõõmsama olemise.

Kallista lemmiklooma. California psühholoogi Teri Wright kinnitab, et lemmiklooma kallistamine tuju parandamiseks töötab iga kell – loom armastab omanikku tingimusteta ning pakub tähelepanu ise, kirjutab Lifescript.

Söö šokolaadi. Vana tõde on, et halva tujuga kipuvad inimesed maiustama. Sestap võta tükk šokolaadi – see suurendab ajus serotoniini taset. See hormoon teeb inimese rõõmsaks. Pea siiski šokolaadiga piiri, kuna muidu lähed lihtsalt paksuks.

Tee midagi head. 2006. aastal Washingtoni ülikoolis läbi viidud uuring kinnitas, et heategevus stimuleerib aju sarnaselt raha saamisega. Massachusettsi teadlased leidsid, et teisi aidanud inimesed olid õnnelikumad ja vähem depressiivsed kui need, kes teisi ei aidanud. Muide, heategu võib olla ka väike. Kasvõi kellegi poejärjekorras enda ette laskmine.

Laula. Austraalias läbi viidud uuringus leiti, et need, kes laulavad on õnnelikumad kui need, kes laulmisega ei tegelenud. Õnnelikuna tundsid end ka need, kel esines kroonilisi terviseprobleeme. Teadlaste hinnangul peitub põhjus selles, et laulmine stimuleerib aju tootma hea tuju hormoone.

Liiguta end. Bostoni ülikooli teadlased väidavad, et liigutamine on imeline nipp depressiooni ja ärevuse peletamiseks. Nimelt napib depressioonis inimestel ajus õnnehormoone, enda liigutamine aga tõstab nende taset.