Foto: Merry Berry
Toiduuudised
29. juuni 2017, 08:59

Vaata, millal valmivad tänavu Eesti aia- ja metsasaadused!

Tänavune pikk ja külm kevad ning suhteliselt jahe suvi mõjutab kõiki kohalikke aia- ja metsasaaduseid, mis võrreldes eelmise aastaga võivad valmida kohati kuni neli nädalat hiljem.

“Hetkel mõjutab ilm kõige rohkem maasikakasvatajaid, sest mari ei saanud õigeaegselt valmis ja juunis loodetavat käivet ei tekkinud,” tõdes maasikakasvataja AranFarmingu juhataja Paavo Otsus. “Kuna suurem osa Eesti maasikatest saab nüüd valmis ühekorraga, siis võib juhtuda, et puudu jääb ka saagikorjajatest ja maasika hind tõuseb.”

“Kuna meie kasutame maasikate kasvatamiseks Eestis ainulaadset tunnelkasvandust, siis oleme kodumaist maasikat saanud pakkuda juba alates juuni algusest,” lisas Otsus, kelle sõnul on kodumaisel marjal välismaise ees selge eelis nii konsistentsi, lõhna kui ka maitse osas.

“Kui metsasaaduste osas sõltume siiski Eesti ilmaoludest, siis tänu tunnelkasvandusele oleme võrreldes teiste kauplejatega saanud aiasaadusi pakkuda oluliselt varem - varajasele maasikale lisaks ka värsket kartulit juba alates juuni keskpaigast,” lisas Otsus.

Viljade valmimise prognoos selleks suveks: 

Juuli alguses ja keskpaigas:
-       maasikad
-       kukeseened
-       metsmustikad

Juuli lõpus:
-       mustsõstrad
-       punasõstrad
-       kultuurmustikad
-       vaarikad
-       suveõunad

Augusti alguses:
-       kirsid 

Augusti lõpus: 
-       pohlad
-       ploomid

Septembris: 
-       õunad

Oktoobris:
-       jõhvikad