Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
29. juuni 2017, 10:16

Hea uudis: jalgrattasõit meeste seksuaalfunktsiooni ei kahjusta (2)

Kuigi varem on väidetud vastupidist, leidsid teadlased, et jalgrattasõidul ei ole tõsiseid miinuseid kuseteede ega seksuaalfunktsiooni osas ei meestel ega naistel.

Internetis korraldati küsitlus hobi- ja profijalgratturite hulgas, kontrollgruppideks värvati ujujad ja jooksjad. Küsimustike abil hinnati nii seksuaaltervist, eesnäärme- ja kuseteede sümptomeid, kirjutab meditsiiniportaal Med24.. Samuti koguti andmeid kuseteede infektsioonide, lahkliha ja genitaalide tuimuse ning sadulast tingitud nahavigastuste kohta.

Küsimustiku täitis 8400 meest ja üle 5800 naise.

Leiti, et meeste seksuaal- ja urotrakti tervis ei erinenud kontrollide omast, kuigi esines viiteid, et pikaajaline kompressioon sadula poolt võis soodustada ureetra armistumist ja kitsenemist. 44% ratturitest kirjeldas mingis ulatuses tuimust, enamasti peenises. Tuimustunne kestis enamasti vähem kui tund aega, vaid 2% meestel kestis tuimustunne kauem kui üks päev. Sadulast tingitud nahavigastused või marrastused esinesid 31%-l meestest ja pea pooltel juhtudel paiknesid need lahklihal.

Ka naistel ei leitud kuseteede ja seksuaaltervise osas erinevust ratturite ja teiste sportlaste vahel, kuigi oli trend sagedasemate kuseteede infektsioonide esinemise suunas jalgratturitel. Tuimust kirjeldas 39% naistest, sagedamini häbememokkade ja/või tupe piirkonnas. Nagu ka meestel, kestis tuimus enamasti vähem kui tund, 2%-l naistest kestis tuimus üle ühe päeva. Sadulaga seotud nahavigastusi esines 40%-l naistest, pooltel juhtudel paiknesid need häbememokkade või tupe piirkonnas. Marrastuste esinemise tõenäosus suurenes maastikusõitudega.

Jalgratta (maantee-, krossiratas või hoopis veloergomeeter) ja sadula (kitsas või lai, pehmendustega või ilma) karakteristikud ei mõjutanud ei meestel ega naistel ühtegi mõõdetud näitajatest.