Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
30. juuni 2017, 09:35

Ettevaatust! Liigne treenimine toob kaasa seedehäired

Liigne treening on seotud ägedate ja krooniliste seedetraktiprobleemidega, ületreening võib põhjustada soolestiku rakkude kahjustusi ja sooleseina leket, eriti juba olemasolevate seedetrakti patoloogiatega inimestel. 

Meditsiiniportaal Med24 vahendab uuringut, milles vaadeldi viimase 20 aasta jooksul publitseeritud 62 erinevat treeningu ja seedetrakti seoseid käsitlevat uuringut. Neis vaadeldi jooksmist, jalgrattasõitu ja jõutreeningut.

Leiti, et treening intensiivsusega 60% maksimaalsest hapnikutarbimisest (VO2 max) kaks või enam tundi järjest on lävi, pärast mida tekivad märkimisväärsed häired soolestiku talitluses. Selle intensiivsuse läve asupaik ei ole seotud isiku eelneva treenituse tasemega.

Liigne treening vallandab seedetrakti rakkudest endotoksiinide lekke, mis vereringesse imendudes võivad põhjustada erinevaid tervisehäireid. Teised liigtreenimisega seotud seedetrakti kahjustuse nähud on suurenenud sooleseina permeaablus (“lekkimine”), häirunud mao tühjenemine, peensoole transiidi aeglustumine ja imendumishäired.

Soolestiku kahjustusi süvendas treenimine palavates tingimustes. Seedetrakti aitasid kaitsta vedelikutasakaalu säilitamine, süsivesikute tarbimine treeningu ajal ning mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite vältimine. Nende meetmete täpne mõju ei ole aga selge.

Mõõduka intensiivsusega treening kaks või enam tundi järjest on piisav, et tõsta soolestiku kahjustuse riski. See ei tähenda, et seedetraktihaigusi põdevad inimesed ei võiks osaleda madala või mõõduka intensiivsusega treeningutel, mis kestavad vähem kui kaks tundi – ka seedetraktihaigusi põdevatel inimestel on näidatud mõistliku füüsilise aktiivsuse soodsat mõju soolestikule.