Foto: VIDA PRESS
Treenimine
3. juuli 2017, 12:13

10 kangekaelset müüti trennitegemise kohta

Pooltõed, väärinformatsioon ja suisa valed – treenimise kohta levib palju müüte, mis kas osaliselt või üleüldse tõele ei vasta. Lifehacker lükkas teadlaste abil ümber 10 levinumat.

1. Müüt: kui valus ei ole, siis pole ka tulemusi

Arstide teatel näitab valu hoopis vigastusi, mitte tulemusi. Mõningane valulikkus on vältimatu, eriti kui trenniga alles alustad. Aga kuigi treenimine peaks olema väljakutse, tuleb valu tundes see lõpetada.

2. Müüt: trennijärgne valulikkus tuleneb piimhappest, mis su lihaseid ehitab

Tegelikult tuleneb valulikkus trenni põhjustatud mikroskoopilistest lihasrebenditest. Kõlab halvasti, aga niimoodi lihased suuremaks ja tugevamaks saavadki.

Et seda valulikkust lihastes vältida – eriti kui tahad järgmisel päeval suuta näiteks trepist alla minna –, soovitavad arstid alustada treeningprogrammiga tasapisi ja tempot hiljem vaikselt juurde lisada. Ehk: ära tee liiga palju, enne kui su keha pole selleks valmis.

3. Müüt: harjutus ei anna tulemust, kui sa ei suuda seda tundide kaupa teha

Pole olemas mingit maagilist meetodit kiiresti vormisaamiseks. Ja tervislik trennirežiim ei tähenda, et sa peaksid iga päev tunde jõusaalis veetma. Ühe uuringu kohaselt piisab igapäevasest 20-minutilisest trennist. Trenn peab küll siis olema intensiivsem – näiteks intervalltreening.

4. Müüt: keha elektrolüütide-mineraalide tasakaalu taastamiseks vajad sa spordijooki

Tegelikult on spordijook vajalik siis, kui sa teed kõrge intensiivsusega trenni, mis kestab kauem kui tunni – näiteks maraton või triatlon. Kui sa peki kaotamiseks jooksulindil tammud, siis võivad spordijoogis sisalduvad kalorid sulle hoopiski karuteene teha. Lühikese ja lihtsama trenni puhul piisab su kehale veest.

5. Müüt: trennieelsed painutused aitavad vigastusi ära hoida

Enne trenni on väga oluline soojendust teha ja korralik soojendus võib tõesti vigastusi ära hoida. Aga konkreetselt painutusharjutustel pole mingit spetsiaalset efekti. Need võivad olla osa soojendusest.

6. Müüt: treenimine kasvatab lihaseid, aga ei aita kaalu kaotada

Müüt on alguse saanud sellest tõsiasjast, et enamasti püüavad inimesed kaotada kaalu vaid treenides, ilma et oma menüüd ja toitumist muudaksid – ja väga sageli see ei toimi.

7. Müüt: treenimine aitab kiiresti kaalu kaotada

Ja kui inimene tunde treeninuna tulemusi ei näe, siis panebki seesama müüt teda tosse nurka viskama. Küsimus on trenni intensiivsuses ja kiiresti ei saa midagi.

8. Müüt: lihaste kasvatamiseks on vaja võtta toidulisandeid

Jõutreenerite või bodybuilder'ite puhul jah. Aga kui sa teed vormispüsimiseks kaks-kolm korda nädalas trenni, siis ei ole sul vaja kulistada valgukokteile. Proteiini saab kergesti ka toidust.

9. Müüt: kui sa noorena pole trenni teinud, siis on see vanemas eas ohtlik

Tegelikul pole mitte kunagi hilja trennitegemisega alustada.

10. Müüt: kodus/jõusaalis on parem treenida

Uuringud on kindlaks teinud, et ainsana loeb inimese enda isiklik usk sellesse, et ta suudab alustada treenimist ja selle juurde ka jääda – kas tal on kodus oma jõusaal või käib ta spordisaalis, ei oma mingit tähtsust.