Vaene ja ülekaaluline,rikas ja normaalkaalus.Enamus riigikogulasi on suurepalgalised ja ikka ülekaalus. Enne sinna saamist olid enamvähem normaalkaalus, aga nüüd vaadake. Väga haige jutt. Paljud teadlased ka ise ülekaalulised.
ja selle eest saab poodidest ainult lisaaineid koos sojajahuga ning mehhaaniliselt töödeldud kanaliha massi! On jah jäle aga seda ju müüakse toidu nime all. Krt. rikastest maadest tulijad on tõsises hämmingus meie üüberkalli toidu üle.
Just käisin provintsilinnas söögikraami ostmas, Meie oma alevipood on jumala vaene, valik pea olematu. Brokoli kilost taheti lausa 5 eurot. Hernekaunade eest nõuti 6,5 eurot kilo pealt. Vendi talu peened tomatid olid saada 3 euroga. Lillkapsa kilo pealt 2 eurot mingite sentidega. Värskesoolakurgi eest kusagil 4 eurot. kilost, Hirmkalli Spinati jätsin ostmata. Ja ka Kanarbiku talu värsked porgandid jätsin seekord ostmata. Poe ees tahti Poolas kasvanud võlts "eestimaise maasika" eest 4 eurot kilo Mis olid aga juba äraklopitud ja seisnud välimusega. Ei ostnud, mul on nśellistega halbu kogemusi. Külavahe bussipatuses kinni pidades nägin ka esimesi päris-eestimaiseid. Suuremad olid 10 eurot kilo, peenema pudinad 7 eurot. Tahtsin latele veidi magusat vitamiinist võtta, kompvekite asemel. Aga tundus kallivõitu.
Käisin hiljuti ühes söögikohas söömas. Mida ma näen. Ema tuleb oma ca 10 a. ülekaalulise tütrega lauataha sööma, mõlemal on taldrek kuhjas täis friikartuleid. Kulla emad, mida te teete oma lastega. See on täielikult teie süü kui laps on ülekaaluline.
Jätke ometi kord inimesed rahule. Iga üks söögu seda, mida tahab, Kui tegemist pole lausa gannibalismiga. Küll jahutakse, haridusest, küll ameti valikust, elukohast (kas linnas, linnalähedal põllul või lihtsalt metsas) küll auto omamisest või auto mitte omamisest, Igal sammul targutatakse, tehakse kedagi maha, kedagi ülistatakse. Veelkord--laske inimestel elada oma elu nii, nagu nemad seda tahavad.
Igaüks söögu seda, mida tahab? Õigem oleks öelda, et süüakse pigem seda, millest rahakoti jõud üle käib. Sterlett, ehtne beluugamari, sutsuangerjas, mureen, koprasaba, haikalauimedesr supp, kängrusabapraad, piisoniturja karbonaad, 100-aastased veinid, trühvlid ja palju-palju muud jääb mulle kui penskarile igavesti kätesaamatuks. Kuigi väga tahaksin ära proovida.
Kui jõukamad pered saavad endale lubada tervislikku toitumist ning mahetooteid, toituvad vaesed pigem kaloririkkat rämpstoidust. Võimidasööb üks keskmine aene pere? Makaronid, lihasaadustest kas odavam seapekk või subproduktid, jahu, suhkur ja odavaim toiduõli. Lapsed aa ostavad igal võimalusel maiustamiseks hamburgereid. Riklad pered saavad saata lapsed tasulistesse huvialaringidesse, spordiklubidesse, jõusaalidesse ja spaadesse. Harrastada prestiižikat kuid kallist ratsasporti. Käia perega väljamaal turismireisidel.
Seapeki asemel võiks ju köögivilju osta, kapsas ja porgand nüüd küll üle mõistuse palju ei maksa. Ja hamburgeripugimise asemel võiks lapsed õue saata, kah ei ole ju kulukas.
Kapsas ja porgand ei täida kõhtu.mina olen lapsena vaeses peres kasvanud ja põhiliselt kartulist toitunud.õhtuks kartul ja jahukaste pekitükkidega,hommikuks praekartul munaga.elasime maal ja kasvatasime ise kartuli,kapsa,porgandi.poest osteti leiba,saia sai harva ja vorsti korra kuus kui sedagi.raha lihtsalt ei olnud ja ega poest ei olnud midagi rohkemat osta ka.jah,hamburgerist ei teadnud me midagi,jooksime õues ja kui kõht tühjaks läks,sõime võid ja leiba ja ootasime õhtusööki.
Kapsas ja porgand täidavad vägagi kõhtu, aga suurem osa inimesi ei oska ega viitsi neid maitsvaks toiduks teha, saaks odavalt ja tervislikult. Võileib nüüd küll igapäevane toit olla ei tohiks, ei tervislikkuse ega rahakoti suhtes. Odavat vorsti peate kasulikumaks kui köögivilja?
Ära ütle, eile just käisin poes. Värske eestimaine kartul ning porgand on üsnagi kallid. Samuti ehtsad eesti tomatid. Samuti lillkapsad, brokoli, spinat ja muu taoline. Aga ilmselt soovitad sina väikesepalgalistele vaid mulluseid, pehmeks tõmbuvaid ja idudega kartuleid, otstest mädanema kippuvat porgandit ja juba veidi läppunud maitsega hapukapsaid. Ning erilise maiusena mingeid keemiast küllastunud odavaid poola tomateid. tänan!
See, et ma vähem teenin kui keskmine eestlane ei tähenda, et teen poes sinu poolt pakutud valikud. Pasta on täistera, poolfabrikaatide asemel liha või hakkliha, millest teen ise pikkpoissi, kotlette (kuhu lisan alati oma kasvatatud juurvilju ja maitsetaimi). Salatid ja juurviljad on pidevalt toidulaual. Jahu on kapis kilo ja seda pannkookide tegemiseks, mis juhtub kord kuus.
Veidi alla keskmise või miinimumi on siiski kaks erinevat asja. Maapiirkondades töötavad mõned miinimumpalgalised teenindajad ka veel "mittetäieliku tööajaga" ja ei saa miinimumigi kätte. Näiteks deklareerib peremees, et selle töö saavat 40 tunni asemel ka 30-ga ära teha.
Eile just käisin suures linnas nädalaks toitu ostmas. Oleksin tahtnud lillkapsast, tervislikku brokolit, vutimune, värsket varajast kartulit, kukeseeni, korralikku oliiviõli, eestimaiseid keemiavabasid maasikaid, korralikku kala ning kana rinnaliha (mitte siniseid koibi). Mis sa arvad, mis see kokku maksis? See tervislik toitumine. Pensionist küll välja ei vea.
Kui köögiviljarooga, suppe, kapsast või porgandist tehtud salatit ja täisteraputru tervislikuks toiduks ei peeta, vaid kukeseeni ja vutimune, siis muidugi rahaga välja ei tule
Ühele vutimunad ning kukeseened. Teisele neljaviljahelbepuder, mullused, juba idanema läinud kartulid ja siniseks läinud broilerikoivad. Igaühele oma "tervislik" menüü. Juba vanasti öeldi, et saksal on saksasoolikas ning sandilon sandisoolikas. Mul endal tuli paari päeva eest brokoli-isu.Toitumisspetsialistid väga soovitavad. Aga poes vaatasin, et peaaegu 5 eurot kilo! Vaat et lihaga ühes hinnas. Ja eestimaise aedmaasika eest taheti lausa 10 eurot kilost (ma mõtlen ehtsat, mida seda äraklopitud poola oma,mida mõned eestimaise pähe müüvad)
Kui inimene süüa teha ei oska ja tervislikust toitumisest suurt midagi ei tea, siis on ikka keeruline küll. Aga millises poes neid idanevaid kartuleid ja siniseid koibi müüakse, seda ma küll ette ei kujuta. Vähemalt nendes poodides, kus mina käin, küll sellist kraami müügil ei ole. Ja täisteraviljast pudru ja idanevate kartulite ühte patta panemine räägib muidugi ise enda eest.
Kuhu meie oleme judnud, veesus 0 ülekaal? :D hahaha 500 a tagasi oleks saadud naerukrambid selle jutu peale... süüdi pigem ikka inimese rumalus, mitte vaesus, raha eest ei saa osta inimese hoolivust oma tervisest ja toimumisharjumusi. Inimene, kes oma lastele limpsi ja burgerit sisse söödab on lihtsalt ise pooletoobiline, süüdi ei ole Ansip ega Laar v Ratas.
kaal on alati olnud prestiiži küsimus. Aafrikas olid rikkad paksud. Kõik läänemaailma suurimate-kuulsamate perede naisliikmed on suuremas osas anorektikud ja buliimikud. Rikkaid neide ähvardab seega pigem alakaalulisus. Asi pole isegi mitte rumaluses vaid pigem laiskuses (loe "väsimuses) Kergem on osta poolprodukte kui hakata kodus nullist iga õhtu peale pikka tööpäeva süüa tegema.
Reformierakonna SUURE JUHI ja Tallinna linnapea kandidaadi Kristen Michali üks poegadest on ikka päris toekas noormees. Kas tõesti elab see pere vaesuses?
Ma näen kuidas maakohtades inimesed elavad,veeretavad sente näpu vahel enne kui välja annavad,ostavad ikka seda mis odavam aga see odav ongi see täielik rämpstoit.
Kulla Iroonia, ei maksa segamini ajada valmistoite ja toorainet, millest alles hakkad toitu valmistama. Toiduvalmistamine teadupärast nõuab aega ja energiat. Ah et vahetunnil poodi lipanud näljane laps peaks ostma terve toore kana, porknaid ja kapsast? See, et poes on töötlemata toiduained odavamad kui valmistoit, ei ole juhuslik. Energia ja töö ei maksa just vähe.
Koolitoidus on sageli palju poolfabrikaate ja valget nisujahu. Salatid pakutakse väikestes kogustes ja seegi sageli nn Toome salat, mis paksult õliga üle ujutatud
üldse ei vaidle vastu, aga ikkagi on makaron, pihv ja toome salat rohkem söögi moodi kui saiake ja limonaad. Vahel loodan et pakutakse ikka kartulit ka.
ei räägita hormoone ja antibiootikume täis lihast ja kalast, mis meid tegelikult aina suuremaks ajab. Ka toidu kogused on suurenenud. tervislik-ebatervislik on alati olnud probleemiks. Söödi seda, mida saadi. Kunagi pole olnud aegu, kus meie maal oleks inimesel olnud valida.
Mina arvan ka ,et kui sead ja broilerid kasvatatakse 3 kuuga tapakaalu siis ilmselgelt kasvuhormoonidega ja kui meie sööme seda liha siis kasvame ka .Kahjuks kaalus.Ise kasvasin maal ja tavaline toit oli praetud soolapekk ,kartul ja jahusoust sellesama praerasvaga.Praeliha oli väga maitsev ,sellist enam ei ole.Siga kasvatati ikka kevadest jõuluni.Kui vahepeal kõht läks tühjaks siis läks loosi moosi- või meesai ja rammus lehmapiim.Välja nägime nagu hambaorgid .Muidugi tuli kõvasti tööd ka teha.
Täitsa vale jutt,et vaesematest peredest lapsed on kogukamad.Mina olen märganud just vastupidist ,jõukamate perede lastel on pidevalt coca-cola pudel ja krõpsupakk käes ja istuvad üldjuhul tubades tablett käes, liikumine praktiliselt 0. Õues jooksevad just vähemkindlustatud lapsed ja on kõik normaalkaalus,see on minu arvamus kuna näen seda igapäevaselt .
Täitsa õige jutt. Olen olnud ise dilemma ees, kas võtan liha ja mitte midagi või odava vorsti, kartulit, porgandit, kapsast, wc paberi. Kui sul on ainult 5 eurot siis viimane võib isegi luksuseks osutuda.
Liha kilohind on odavam kui vorsti kilohind, eriti suur vahe on kui arvestada vorstis sisalduva liha kilohinda. 100g lihast piisab täiesti ühe toidukorra juurde ja 5st eurost jääb vabalt üle ka porgandi, kapsa ja wc-paberi tarvis.
Paku siis oma perele sellist suppi vaatame kui kaua ennast rikkana tunnete. Sinu puhul on vastus rikkus ei olene rahast vaid sisetundest. Ülejäänud tuleb ise. Jabur
Võib ju supi asemel seda nn vorsti pugida ja ennast hästi ja ka rikkana tunda, eks see rohkem mõtlemisvõimest tuleneb küll. Inimesed ei oska ega viitsi kodust toitu valmistada, elavad võileibadest ja valmistoidust ja siis virisevad.
see ikka rohkem näljapaistetus ehk. Sorry, väike nali. Elan linnas, kus poode rohkelt, siin on võimalik endale puuvilju lubada ja juurviljadest smuutit vuristada. Mida ütlevad maainimesed, kel pole enam poodigi ja jõud ei käi enam maalapi harimisest üle?
Mida siin ikka niiväga ütlema peab? Sellised, kel poed kaugel, on palju tervemad. Linnavurle ajudeni see nii kui nii ei jõua. Sellepärast liikumisest värskes õhus, ei hakka targutamagi. Mis sa tühjale kohale ikka seletad!
Poodi? Tervislik toit kasvab maas ja puu otsas, mitte poes. Elan ka maal ja pood 18 km kaugusel ning soetan sealt hädavajaliku. Terve suve-sügise toitun värskest aed ja juurviljast ning lisaks veel metsaannid. Talveks varun ühtteist ka keldrisse. Kuid rõhk on ikkagi "hooaja kaubal". Hetkel metsmaasikad, varsti tuleb juurde erinevaid saadusi. Poest ikka tervislikku kaupa ei saa. Kohe hakatakse vaidlema, et roheline ja värske on tervislik, aga kas ikka on. See kaup on ka müügis selleks, et teenida ja et hästi teenida, siis seda nn. tervislikku kaupa kastetakse ja pestakse kes teab millega, et ikka kauem kaunis välja näeks ja võimalikult palju ära saaks müüa. Metsmaasikas on aga põllul selline nagu ikka, kui hea aasta on palju, kui kehvem on vähem, aga korjamise aeg aastast aastasse ühe pikkune-suht lühike. Näide, poest ostetud õunad võivad rahumeeli vaagnal laua peal ilutseda, aga koduaiast toodud õunte kallale asuvad üsna pea äädikakärbsed. Ei tea miks?
Jah metsmaasikatest söönuks ei saa aga kui lapsed on harjunud erinevaid marju sööma ja neid on kogu aeg olemas, jäävad kommid ja muu magus nänn seisma. Mu peres on alati kommid laual olnud ja pole kunagi seda muret, et päeva-paariga otsas. Pigem seisavad.
KOMMENTAARID (66)