Terviseuudised

Teadlased: eestlased toituvad ebatervislikult, vaesematest peredest lapsi ähvardab ülekaal (66)

LISA KOMMENTAAR

32211. juuli 2017, 22:13
Rohkem paistab ikka silma meie ülekaaluka pensionäride osakaalu pannkoogi ahnus.
Põlvkonna vahetumisel kaob ka ebatervislik toitumine iseenesest.
Tule taevas appi.5. juuli 2017, 14:03
Vaene ja ülekaaluline,rikas ja normaalkaalus.Enamus riigikogulasi on suurepalgalised ja ikka ülekaalus. Enne sinna saamist olid enamvähem normaalkaalus, aga nüüd vaadake. Väga haige jutt. Paljud teadlased ka ise ülekaalulised.
Vastavalt palgale toitun5. juuli 2017, 07:52
ja selle eest saab poodidest ainult lisaaineid koos sojajahuga ning mehhaaniliselt töödeldud kanaliha massi! On jah jäle aga seda ju müüakse toidu nime all. Krt. rikastest maadest tulijad on tõsises hämmingus meie üüberkalli toidu üle.
No5. juuli 2017, 12:05
Siinkirjutajad ei ole ilmselt kordagi köögiviljariiuli juurde sattunud, sest muidu nad teaksid, kui vähe köögivili maksab.
to No, minu poeskäigust.5. juuli 2017, 15:26
Just käisin provintsilinnas söögikraami ostmas, Meie oma alevipood on jumala vaene, valik pea olematu. Brokoli kilost taheti lausa 5 eurot. Hernekaunade eest nõuti 6,5 eurot kilo pealt. Vendi talu peened tomatid olid saada 3 euroga. Lillkapsa kilo pealt 2 eurot mingite sentidega. Värskesoolakurgi eest kusagil 4 eurot. kilost, Hirmkalli Spinati jätsin ostmata. Ja ka Kanarbiku talu värsked porgandid jätsin seekord ostmata. Poe ees tahti Poolas kasvanud võlts "eestimaise maasika" eest 4 eurot kilo Mis olid aga juba äraklopitud ja seisnud välimusega. Ei ostnud, mul on nśellistega halbu kogemusi.
Külavahe bussipatuses kinni pidades nägin ka esimesi päris-eestimaiseid. Suuremad olid 10 eurot kilo, peenema pudinad 7 eurot. Tahtsin latele veidi magusat vitamiinist võtta, kompvekite asemel. Aga tundus kallivõitu.
Üks noor vanaema.5. juuli 2017, 00:29
Käisin hiljuti ühes söögikohas söömas. Mida ma näen. Ema tuleb oma ca 10 a. ülekaalulise tütrega lauataha sööma, mõlemal on taldrek kuhjas täis friikartuleid. Kulla emad, mida te teete oma lastega. See on täielikult teie süü kui laps on ülekaaluline.
kah maalt4. juuli 2017, 23:24
mina küll tean,et söön tervislikult,kasvatan ise,kevadel redis,salat,maasikad,köögiviljad,juurviljad,õunad,marjad,see poe tervislik toit on kaheldav.
võiks4. juuli 2017, 22:11
alustada sellest,et lõpetaks naatriumglutamaadi(E621) kasutamise ja tarbimise.
.4. juuli 2017, 18:44
Jätke ometi kord inimesed rahule.
Iga üks söögu seda, mida tahab, Kui tegemist pole lausa gannibalismiga.
Küll jahutakse, haridusest, küll ameti valikust, elukohast (kas linnas, linnalähedal põllul või lihtsalt metsas) küll auto omamisest või auto mitte omamisest,
Igal sammul targutatakse, tehakse kedagi maha, kedagi ülistatakse.
Veelkord--laske inimestel elada oma elu nii, nagu nemad seda tahavad.
to /4. juuli 2017, 19:38
Igaüks söögu seda, mida tahab? Õigem oleks öelda, et süüakse pigem seda, millest rahakoti jõud üle käib. Sterlett, ehtne beluugamari, sutsuangerjas, mureen, koprasaba, haikalauimedesr supp, kängrusabapraad, piisoniturja karbonaad, 100-aastased veinid, trühvlid ja palju-palju muud jääb mulle kui penskarile igavesti kätesaamatuks. Kuigi väga tahaksin ära proovida.
onkel4. juuli 2017, 17:34
Ehk on asi hoopis selles, et madalama sissetulekuga inimesed on enamasti ka madalama haridustasemega.
see4. juuli 2017, 16:16
ei loe kui rikas või vaene oled see kõik on geenidest ja ainevahetusest .
onkel4. juuli 2017, 19:36
Kas geenid toodavad sissehingatavast öhust pekki?
Ei saanud oma suhkrumaksu läbi4. juuli 2017, 14:13
Ja nüüd tuleb väike propaganda artikkel valitseva reziimi soovil, klassika.
123454. juuli 2017, 14:07
Tünne leidub kõikjal, ei maksa ainult ühte gruppi sildistada.
ahaa4. juuli 2017, 16:08
Aga ülekaalulisi inimesi tünnideks sildistada on jumala ok?
!4. juuli 2017, 11:22
Kui jõukamad pered saavad endale lubada tervislikku toitumist ning mahetooteid, toituvad vaesed pigem kaloririkkat rämpstoidust. Võimidasööb üks keskmine aene pere? Makaronid, lihasaadustest kas odavam seapekk või subproduktid, jahu, suhkur ja odavaim toiduõli. Lapsed aa ostavad igal võimalusel maiustamiseks hamburgereid.
Riklad pered saavad saata lapsed tasulistesse huvialaringidesse, spordiklubidesse, jõusaalidesse ja spaadesse. Harrastada prestiižikat kuid kallist ratsasporti. Käia perega väljamaal turismireisidel.
Et4. juuli 2017, 13:05
Seapeki asemel võiks ju köögivilju osta, kapsas ja porgand nüüd küll üle mõistuse palju ei maksa. Ja hamburgeripugimise asemel võiks lapsed õue saata, kah ei ole ju kulukas.
et siis4. juuli 2017, 19:43
Kapsas ja porgand ei täida kõhtu.mina olen lapsena vaeses peres kasvanud ja põhiliselt kartulist toitunud.õhtuks kartul ja jahukaste pekitükkidega,hommikuks praekartul munaga.elasime maal ja kasvatasime ise kartuli,kapsa,porgandi.poest osteti leiba,saia sai harva ja vorsti korra kuus kui sedagi.raha lihtsalt ei olnud ja ega poest ei olnud midagi rohkemat osta ka.jah,hamburgerist ei teadnud me midagi,jooksime õues ja kui kõht tühjaks läks,sõime võid ja leiba ja ootasime õhtusööki.
::5. juuli 2017, 12:11
Kapsas ja porgand täidavad vägagi kõhtu, aga suurem osa inimesi ei oska ega viitsi neid maitsvaks toiduks teha, saaks odavalt ja tervislikult. Võileib nüüd küll igapäevane toit olla ei tohiks, ei tervislikkuse ega rahakoti suhtes. Odavat vorsti peate kasulikumaks kui köögivilja?
to et5. juuli 2017, 15:49
Ära ütle, eile just käisin poes. Värske eestimaine kartul ning porgand on üsnagi kallid. Samuti ehtsad eesti tomatid. Samuti lillkapsad, brokoli, spinat ja muu taoline.
Aga ilmselt soovitad sina väikesepalgalistele vaid mulluseid, pehmeks tõmbuvaid ja idudega kartuleid, otstest mädanema kippuvat porgandit ja juba veidi läppunud maitsega hapukapsaid. Ning erilise maiusena mingeid keemiast küllastunud odavaid poola tomateid. tänan!
4. juuli 2017, 17:15
See, et ma vähem teenin kui keskmine eestlane ei tähenda, et teen poes sinu poolt pakutud valikud. Pasta on täistera, poolfabrikaatide asemel liha või hakkliha, millest teen ise pikkpoissi, kotlette (kuhu lisan alati oma kasvatatud juurvilju ja maitsetaimi). Salatid ja juurviljad on pidevalt toidulaual. Jahu on kapis kilo ja seda pannkookide tegemiseks, mis juhtub kord kuus.
to/4. juuli 2017, 19:43
Veidi alla keskmise või miinimumi on siiski kaks erinevat asja. Maapiirkondades töötavad mõned miinimumpalgalised teenindajad ka veel "mittetäieliku tööajaga" ja ei saa miinimumigi kätte. Näiteks deklareerib peremees, et selle töö saavat 40 tunni asemel ka 30-ga ära teha.
JUHAN to /4. juuli 2017, 19:48
Eile just käisin suures linnas nädalaks toitu ostmas. Oleksin tahtnud lillkapsast, tervislikku brokolit, vutimune, värsket varajast kartulit, kukeseeni, korralikku oliiviõli, eestimaiseid keemiavabasid maasikaid, korralikku kala ning kana rinnaliha (mitte siniseid koibi). Mis sa arvad, mis see kokku maksis? See tervislik toitumine. Pensionist küll välja ei vea.
Nojah5. juuli 2017, 12:14
Kui köögiviljarooga, suppe, kapsast või porgandist tehtud salatit ja täisteraputru tervislikuks toiduks ei peeta, vaid kukeseeni ja vutimune, siis muidugi rahaga välja ei tule
to nojah5. juuli 2017, 12:59
Ühele vutimunad ning kukeseened. Teisele neljaviljahelbepuder, mullused, juba idanema läinud kartulid ja siniseks läinud broilerikoivad. Igaühele oma "tervislik" menüü. Juba vanasti öeldi, et saksal on saksasoolikas ning sandilon sandisoolikas.
Mul endal tuli paari päeva eest brokoli-isu.Toitumisspetsialistid väga soovitavad. Aga poes vaatasin, et peaaegu 5 eurot kilo! Vaat et lihaga ühes hinnas. Ja eestimaise aedmaasika eest taheti lausa 10 eurot kilost (ma mõtlen ehtsat, mida seda äraklopitud poola oma,mida mõned eestimaise pähe müüvad)
Jah5. juuli 2017, 13:58
Kui inimene süüa teha ei oska ja tervislikust toitumisest suurt midagi ei tea, siis on ikka keeruline küll. Aga millises poes neid idanevaid kartuleid ja siniseid koibi müüakse, seda ma küll ette ei kujuta. Vähemalt nendes poodides, kus mina käin, küll sellist kraami müügil ei ole. Ja täisteraviljast pudru ja idanevate kartulite ühte patta panemine räägib muidugi ise enda eest.
5. juuli 2017, 16:08
Minu sisse tulek on alla poole keskmisest sissetulekust. Aga teadlik toitumine on ikka oluline.
ojeerum4. juuli 2017, 11:05
Kuhu meie oleme judnud, veesus 0 ülekaal? :D hahaha 500 a tagasi oleks saadud naerukrambid selle jutu peale... süüdi pigem ikka inimese rumalus, mitte vaesus, raha eest ei saa osta inimese hoolivust oma tervisest ja toimumisharjumusi. Inimene, kes oma lastele limpsi ja burgerit sisse söödab on lihtsalt ise pooletoobiline, süüdi ei ole Ansip ega Laar v Ratas.
gh4. juuli 2017, 16:12
kaal on alati olnud prestiiži küsimus. Aafrikas olid rikkad paksud. Kõik läänemaailma suurimate-kuulsamate perede naisliikmed on suuremas osas anorektikud ja buliimikud. Rikkaid neide ähvardab seega pigem alakaalulisus.
Asi pole isegi mitte rumaluses vaid pigem laiskuses (loe "väsimuses) Kergem on osta poolprodukte kui hakata kodus nullist iga õhtu peale pikka tööpäeva süüa tegema.
kaastunne K. Michalile4. juuli 2017, 10:47
Reformierakonna SUURE JUHI ja Tallinna linnapea kandidaadi Kristen Michali üks poegadest on ikka päris toekas noormees. Kas tõesti elab see pere vaesuses?
ülle4. juuli 2017, 16:22
Ära kiusa netikommentaarides lapsi, kõva mees.
Rene4. juuli 2017, 10:11
Ma näen kuidas maakohtades inimesed elavad,veeretavad sente näpu vahel enne kui välja annavad,ostavad ikka seda mis odavam aga see odav ongi see täielik rämpstoit.
iroonia4. juuli 2017, 11:12
Kapsas 30-50 senti/kilo
Porgand 30-40 senti/kilo
Lillkapsas, paprika, spargelkapsas 2-3 euri/kilo
Sealiha (nt turult) 3-4euri/kilo
Terve toores broiler 2 euri/kilo
Vs
Vorst, viiner ca 6 euri/kilo
Friikartulid, hamburgerid jms 2+ euri/tk
Limonaadid 1-2 euri/liiter
Maiustused alates 5 euri/kilo
Saiakesed 6-12 euri/kilo
Jah, tervislik toit on kallis!!!
totule4. juuli 2017, 11:18
ma sööks iga päev tervislikku salatit juurviljadest, aga nigelast pensionist, mis 297 euri, lihtsalt ei jätku selleks, hea, kui leibagi osta jõuaks.
irooniale4. juuli 2017, 11:22
Tule ja vaata hindu maapoes! Ei hakka ju ligi 55km kaugusele pealinna turule sõitma ühe kapsapea pärast.
Eve osa4. juuli 2017, 11:24
Kulla Iroonia, ei maksa segamini ajada valmistoite ja toorainet, millest alles hakkad toitu valmistama. Toiduvalmistamine teadupärast nõuab aega ja energiat. Ah et vahetunnil poodi lipanud näljane laps peaks ostma terve toore kana, porknaid ja kapsast? See, et poes on töötlemata toiduained odavamad kui valmistoit, ei ole juhuslik. Energia ja töö ei maksa just vähe.
See4. juuli 2017, 13:08
Lapse vahetunnis poeskäimine on ühtviisi kahjulik nii rahakotile kui tervisele. Las sööb koolitoitu või võtab kodust midagi kaasa.
õige4. juuli 2017, 16:13
koolitoit tuleb alati kordades odavam kui saiatamine ja limonaaditamine, nii rahalises kui tervise mõttes.
4. juuli 2017, 17:17
Koolitoidus on sageli palju poolfabrikaate ja valget nisujahu. Salatid pakutakse väikestes kogustes ja seegi sageli nn Toome salat, mis paksult õliga üle ujutatud
@/4. juuli 2017, 18:33
üldse ei vaidle vastu, aga ikkagi on makaron, pihv ja toome salat rohkem söögi moodi kui saiake ja limonaad. Vahel loodan et pakutakse ikka kartulit ka.
!5. juuli 2017, 18:17
Värsket kartulit, porgandit ja kapsast sa nüüd küll sentide eest ei saa,Hind on pigem Ikka eurodes. Sentide eest saad vaid mullust, seisnud kraami.
ikka 4. juuli 2017, 10:01
ei räägita hormoone ja antibiootikume täis lihast ja kalast, mis meid tegelikult aina suuremaks ajab. Ka toidu kogused on suurenenud. tervislik-ebatervislik on alati olnud probleemiks. Söödi seda, mida saadi. Kunagi pole olnud aegu, kus meie maal oleks inimesel olnud valida.
...4. juuli 2017, 22:59
Mina arvan ka ,et kui sead ja broilerid kasvatatakse 3 kuuga tapakaalu siis ilmselgelt kasvuhormoonidega ja kui meie sööme seda liha siis kasvame ka .Kahjuks kaalus.Ise kasvasin maal ja tavaline toit oli praetud soolapekk ,kartul ja jahusoust sellesama praerasvaga.Praeliha oli väga maitsev ,sellist enam ei ole.Siga kasvatati ikka kevadest jõuluni.Kui vahepeal kõht läks tühjaks siis läks loosi moosi- või meesai ja rammus lehmapiim.Välja nägime nagu hambaorgid .Muidugi tuli kõvasti tööd ka teha.
vaesusest4. juuli 2017, 09:25
paksuks ei minda, ikka heast elust.
hm,4. juuli 2017, 10:23
toitainevaesus pole vaesus vaid hea elu?
Saiast ja makaronidest ei saa toitaineid!
.4. juuli 2017, 09:18
sama on ka kassiga, ei taha ta kanafileed ega pihve. iks?
mari4. juuli 2017, 08:57
Sille Varblane "Kokkuhoiu kokaraamat".
krõõt4. juuli 2017, 08:36
Täitsa vale jutt,et vaesematest peredest lapsed on kogukamad.Mina olen märganud just vastupidist ,jõukamate perede lastel on pidevalt coca-cola pudel ja krõpsupakk käes ja istuvad üldjuhul tubades tablett käes, liikumine praktiliselt 0. Õues jooksevad just vähemkindlustatud lapsed ja on kõik normaalkaalus,see on minu arvamus kuna näen seda igapäevaselt .
w4. juuli 2017, 16:18
elame vist erinevates kohtades. Kordades rohkem olen näinud vaesemalt riides mudilasi ülesöödetuna.
Vaene4. juuli 2017, 08:26
Täitsa õige jutt. Olen olnud ise dilemma ees, kas võtan liha ja mitte midagi või odava vorsti, kartulit, porgandit, kapsast, wc paberi. Kui sul on ainult 5 eurot siis viimane võib isegi luksuseks osutuda.
loogika4. juuli 2017, 11:14
Liha kilohind on odavam kui vorsti kilohind, eriti suur vahe on kui arvestada vorstis sisalduva liha kilohinda. 100g lihast piisab täiesti ühe toidukorra juurde ja 5st eurost jääb vabalt üle ka porgandi, kapsa ja wc-paberi tarvis.
siin4. juuli 2017, 11:32
pakk vorsti maksab 59 senti. Leib 50 senti. Saab kaks päeva teha võileiba. Mida ma teen 1,09 lihatükiga?
Et4. juuli 2017, 13:10
Kui köögivilju saaks selle raha eest terve hunniku osta. Ja 1.09 lihatüki või kondipuljongiga suppi kui palju.
:D4. juuli 2017, 13:58
Paku siis oma perele sellist suppi vaatame kui kaua ennast rikkana tunnete. Sinu puhul on vastus rikkus ei olene rahast vaid sisetundest. Ülejäänud tuleb ise. Jabur
Noh4. juuli 2017, 14:44
Kui inimene köögivilja asemel rasvast ja kamarast koosnevat odavat vorsti ostab, siis pole probleem rahapuuduses, vaid vildakas mõtlemises.
no jah4. juuli 2017, 19:48
Kui nüüd mees õhtul töölt tuleb,panen porgandi ja kapsa ette,see ju tervislik,ei mingit liha ega kartulit,mis siis,et teeb päev läbi rasket tööd
Noo5. juuli 2017, 12:16
Rasket tööd tegev mees peaks ikka normaalset liha jaksma osta ?
Nojah5. juuli 2017, 12:21
Võib ju supi asemel seda nn vorsti pugida ja ennast hästi ja ka rikkana tunda, eks see rohkem mõtlemisvõimest tuleneb küll. Inimesed ei oska ega viitsi kodust toitu valmistada, elavad võileibadest ja valmistoidust ja siis virisevad.
G4. juuli 2017, 07:58
Tegu on ikka kindlalt harimatuses, mitte vaesuses.
Noh,4. juuli 2017, 07:11
see ikka rohkem näljapaistetus ehk. Sorry, väike nali.
Elan linnas, kus poode rohkelt, siin on võimalik endale puuvilju lubada ja juurviljadest smuutit vuristada. Mida ütlevad maainimesed, kel pole enam poodigi ja jõud ei käi enam maalapi harimisest üle?
Maainimene.4. juuli 2017, 07:28
Mida siin ikka niiväga ütlema peab? Sellised, kel poed kaugel, on palju tervemad. Linnavurle ajudeni see nii kui nii ei jõua. Sellepärast liikumisest värskes õhus, ei hakka targutamagi. Mis sa tühjale kohale ikka seletad!
.4. juuli 2017, 08:50
Poodi? Tervislik toit kasvab maas ja puu otsas, mitte poes. Elan ka maal ja pood 18 km kaugusel ning soetan sealt hädavajaliku. Terve suve-sügise toitun värskest aed ja juurviljast ning lisaks veel metsaannid. Talveks varun ühtteist ka keldrisse. Kuid rõhk on ikkagi "hooaja kaubal". Hetkel metsmaasikad, varsti tuleb juurde erinevaid saadusi. Poest ikka tervislikku kaupa ei saa. Kohe hakatakse vaidlema, et roheline ja värske on tervislik, aga kas ikka on. See kaup on ka müügis selleks, et teenida ja et hästi teenida, siis seda nn. tervislikku kaupa kastetakse ja pestakse kes teab millega, et ikka kauem kaunis välja näeks ja võimalikult palju ära saaks müüa. Metsmaasikas on aga põllul selline nagu ikka, kui hea aasta on palju, kui kehvem on vähem, aga korjamise aeg aastast aastasse ühe pikkune-suht lühike. Näide, poest ostetud õunad võivad rahumeeli vaagnal laua peal ilutseda, aga koduaiast toodud õunte kallale asuvad üsna pea äädikakärbsed. Ei tea miks?
jah4. juuli 2017, 09:43
Ega ainult metsmaasikatest inimene söönuks ei saa.
kata4. juuli 2017, 10:42
Jah metsmaasikatest söönuks ei saa aga kui lapsed on harjunud erinevaid marju sööma ja neid on kogu aeg olemas, jäävad kommid ja muu magus nänn seisma. Mu peres on alati kommid laual olnud ja pole kunagi seda muret, et päeva-paariga otsas. Pigem seisavad.
maaelanik4. juuli 2017, 11:21
ma küll ei tea siin, kus metsmaasikaid oleks, puulehti ja rohtu küll leidub.